čtvrtek 7. května 2009

Pekař peče housky...

aneb, taky jsem si je včera zkusila upéct. Bylo to lehčí než jsem myslela. Potřebujete 0,5 kg celozrnné mouky (nebo hladké), 80 ml oleje, 250 ml mléka (nebo vody), 40 g droždí, 2 vejce (1 na potření), sůl, 1/2 lžíce cukru, sezam, kmín, mák.

Z trochy mléka, cukru a droždí si uděláme kvásek, který necháme vykynout na teplejším místě. V míse si smícháme mouku, olej, vejce, sůl a přidáme kvásek. Těsto zpracujeme, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, cca 1 hodinu. Mezitím si zahřejeme troubu na 200 stupňů a připravíme pekáč s pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na stejné dílky a pleteme houstičky, klasicky jako copánek :) Z této dávky je tak cca 8-9 větších housek. Upletené housky dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a zasypeme dle libosti mákem, sezamem, kmínem...Vložíme do trouby a necháme péct cca 14 minut. Pokud chceme tmavší kůrčičku necháme třeba o 2 minutky déle. A je hotovo. Já jsem se do příště poučila, trochu méně droždí, více přisolil a možná by nebylo od věci namíchat více druhů muk (celozrnná, žitná, pohanková,...).


2 komentáře:

  1. Vau, Sůši, kdy budeš otvírat pekařství? Bláha má novou konkurenci...

    OdpovědětVymazat
  2. sůša peče housky, uždibuje kousky...
    vypadaj teda k nakousnutí.

    OdpovědětVymazat