Rok se s rokem sešel a nadešel už dlouho očekávaný den, ten Štědrý. Příprav bylo tak akorát. Nejdříve jsme ráno jeli na mši na Hrubou Skálu, jako každý rok. Pak už mě čekali nejrůznější domácí věci...udělat šťouchané brambory k zelňačce, připravit štědrovečerní tabuli, ozdobit vánoční stromeček (letos jsem ho zdobila úplně poprvé), nachystat cukroví na mísy, postavit Betlém, trochu navést atmosféru svíčkami po bytě, vyluxovat...během dne jsem zvládla vše zdokumentovat, takže si v té vánoční pohodě můžete prohlédnout pár obrázků a zavzpomínat na ten Váš včerejší Štědrý den.
▼
pátek 25. prosince 2009
pondělí 21. prosince 2009
Změna je život
...bylo třeba trochu uklidit v mém blogu před Vánoci a tak už tu není úzká nudle, nezelená se to tu jako žába. Prostě je jinačí, možná prázdnější možná čistější a tak se se změnou image zase na pár měsíců smiřte:o)
PS: Za změny vděčím i Kubíkovi, díky :-*
Obrázek propůjčen z http://www.domato.cz/
Kdo kde sedí?
Máte doma kamínky od moře, akrylové barvy či temperky a lak na nehty? Pak si můžete vyrobit na štědrovečerní stůl tyto jednoduché kamínkové jmenovky. Stačí kamínky očistit od nečistot, pak přebarvíte barvou, necháte zaschnout. Špejlí, čí tenoučkým štětečkem na kamínek napíšete jméno a opět necháte zaschnout. Poté už jen přelakujete lakem, necháme zaschnout a vyzdobíme kamínky stůl.
pátek 18. prosince 2009
November Reise nach Dresden
Vůně svařeného vína, půlmetrový brátvurst v housce, všude plno lidí, vánoční nálada vládne městem, stánky na každém rohu, Zwinger, Drážďanská štola, krásné počasí, přeplněná obchodní centra, pouhé 2 hodiny jízdy vlakem, cesta tam a zpět za 80 Kč...ano takové byly letos Drážďany na první adventní víkend! Nestačí Vám tyto fotky? Pak by Vás mohly zajímat zde a zde. Příjemný víkend:o)
pondělí 14. prosince 2009
Torta alla gianduja
.. aneb i Ital zavítal k nám do kuchyně. A když jsem si vzpomněla, kolik má ještě Michal doma nutelly (dostal 1kg k svátku), neváhala jsem a pustila jsem se do dortu od Itala. Byl vynikají, to spojení nutelly a čokolády nemělo chybu. Taky byl hned pryč. Takže se na něj opět těším, třeba přes vánoční svátky zase "zavítám" pro recept k Italovi. Byl to gurmánský zážitek, určitě ten recept vyzkoušejte!:o)
A zde slíbený recept, je převzatý ze stránek www.sitalemvkuchyni.cz.
Těsto
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odležet ve folii v lednici. Formu vymažeme máslem a vyložíme asi 2/3 těsta, vyrobíme tak dno dortu. Zbytkem těsta vyložíme formu ze stran. Ve vodní lázni rozpustíme nutellu, čokoládu, mléko a smetanu. Po vychladnutí vmícháme jedno celé vejce a nalijeme do formy, pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 20min.
A zde slíbený recept, je převzatý ze stránek www.sitalemvkuchyni.cz.
Těsto
- 110g hladké mouky
- 50g cukru krupice
- 45g másla
- 1/5 kypřícího prášku
- 10g kakaa
- 2 žloutky
- kapka oleje extra virgin
- špetka soli
Krém
- 150g nutelly
- 50g hořké čokolády na vaření
- 100ml smetany
- 100ml mléka
- 1 vejce
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odležet ve folii v lednici. Formu vymažeme máslem a vyložíme asi 2/3 těsta, vyrobíme tak dno dortu. Zbytkem těsta vyložíme formu ze stran. Ve vodní lázni rozpustíme nutellu, čokoládu, mléko a smetanu. Po vychladnutí vmícháme jedno celé vejce a nalijeme do formy, pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 20min.
sobota 12. prosince 2009
Nejen vánoční svícny
Co takhle si vyrobit jednoduché svícny o sobotním večeru? Na okna, stůl, poličku...či někam do příjemného zákoutí vašeho bytu. Výroba je opravdu jednoduchá a zvládne ji i ten nejmenší:o)
Potřebujeme
Papírové pytlíky (takové, aby se do nich vešly vaše sklenice), zavařovací sklenice, stuhu, nůžky a čajovou svíčku.
Postup
Sklenice vymyjeme od nečistot, poté je vložíme do papírového sáčku, přidáme svíčku. Stuhu dáme kolem sklenice a zavážeme mašličkou. Špejlí pak zapálíme svíčky a můžeme se kochat :o) Samozřejmě lze dozdobit dle své fantazie, já zvolila jen tu jednodušší variantu.
Krásný adventní víkend a díky za inspiraci.
pondělí 7. prosince 2009
Soutěž o jahody
Vážení a milí, všechno se má jednou zkusit poprvé....takže tu máme první soutěž od Sáši... Otázka bude opravdu jednoduchá a vůbec néé zapeklitá :o)
Pro tentokrát můžete vyhrát fotografii ve formátu A4 (20x27) i s poštovným zdarma. Soutěžíme o tyto červené, sladké jahody. Spolu s vítězem budou vyhlášeny i další dvě ceny.
Pro tentokrát můžete vyhrát fotografii ve formátu A4 (20x27) i s poštovným zdarma. Soutěžíme o tyto červené, sladké jahody. Spolu s vítězem budou vyhlášeny i další dvě ceny.
- místo - fotografie ve formátu A4 (20x27) i s poštovným zdarma (Nejradši jsme spolu...v misce pohromadě)
- místo - sleva 30% na jakékoliv zboží u mě v obchůdku (nepočítá se do toho poštovné)
- místo - poštovné zdarma u objednávky nad 200 Kč
A teď už konečně přejděme k samotné otázce, která zní:
Kolikrát se zobrazí (bude zobrazena v mém zboží), dnes do 21:00 hodiny, tato fotografie s jahůdkami?
Své tipy pište do komentářů do tohoto blogu na Fler.cz, do 21: 21 hodin dnešního dne, tj. 7. 12. 2009. Vítěze vyhlásím co nejdříve po tomto čase (nejpozději do 22:22 hodin) velkým slosováním:o)
pátek 4. prosince 2009
Čokopučino kolečka
Vánoce se pomalu blíží a Sáša peče, peče a peče...naposledy včera tato vynikající čokopučino kolečka. Je to dost náročné na přípravu a je s tím piplačka, ale výsledek stojí za to!
Základní čokoládové těsto
Mleté ořechy promícháme se lžící změklého másla, nastrouhanou (předem důkladně omytou) kůrou z pomeranče, hladkou moukou a vanilinovým cukrem. V druhé míse vyšleháme 1/2 kostky změklého másla s cukrem a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Do másla zapracujeme ořechovou hmotu, 3 lžíce studené vody, kakao a na jemno nastrouhanou čokoládu. Ze směsi vypracuje hladké těsto, zabalíme je do fólie a necháme v lednici hodinu rozležet.
Náplň koleček
Sněhová hmota
Postup
Čokoládové těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme kolečka. Pečeme na 165 °C 8-10 minut. Hotová kolečka necháme vychladnout. Smetanu v hrnku ohřejeme v mikrovlnné troubě, vmícháme do ní instantní kávu a na kousky nakrájenou Kofilu. Hrnek zakryjeme fólií a prohřejeme na stupeň rozmrazování v mikrovlnné troubě. Směs vždy po 15 vteřinách promícháme a opakujeme, dokud se vše nespojí. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny a postupně do ní vešleháme rozpuštěnou čokoládu a kakao. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh a za stálého šlehání přidáme cukr. Sníh naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme kroužky o stejném průměru, jako jsou kolečka z těsta, a malé pusinky. Sníh sušíme v troubě na 120 °C asi hodinu. Jakmile jde sníh sloupnout z papíru, vyjmeme plech z trouby a necháme vychladnout. Kolečka potřeme krémem, navrch přilepíme sněhový kroužek a na střed drobnou pusinku.
Základní čokoládové těsto
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 kostky a 1 lžíce změklého másla
- 1/3 hrnku krystalového cukru
- 1/3 hrnku mletých ořechů
- 1 a 1/2 tabulky hořké čokolády
- 3 lžíce kakaa
- 1 vanilinový cukr
- nastrouhaná kůra z 1/3 pomeranče
Mleté ořechy promícháme se lžící změklého másla, nastrouhanou (předem důkladně omytou) kůrou z pomeranče, hladkou moukou a vanilinovým cukrem. V druhé míse vyšleháme 1/2 kostky změklého másla s cukrem a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Do másla zapracujeme ořechovou hmotu, 3 lžíce studené vody, kakao a na jemno nastrouhanou čokoládu. Ze směsi vypracuje hladké těsto, zabalíme je do fólie a necháme v lednici hodinu rozležet.
Náplň koleček
- 1 a 1/3 kostky změklého másla
- 2 hrnek moučkového cukru
- 2 Kofily
- 5 lžic kakaa
- 6 lžic smetany ke šlehání (33%)
- 2 lžičky rozpustné kávy
Sněhová hmota
- 1 hrnek moučkového cukru
- 4 bílky
- špetka soli
Postup
Čokoládové těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme kolečka. Pečeme na 165 °C 8-10 minut. Hotová kolečka necháme vychladnout. Smetanu v hrnku ohřejeme v mikrovlnné troubě, vmícháme do ní instantní kávu a na kousky nakrájenou Kofilu. Hrnek zakryjeme fólií a prohřejeme na stupeň rozmrazování v mikrovlnné troubě. Směs vždy po 15 vteřinách promícháme a opakujeme, dokud se vše nespojí. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny a postupně do ní vešleháme rozpuštěnou čokoládu a kakao. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh a za stálého šlehání přidáme cukr. Sníh naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme kroužky o stejném průměru, jako jsou kolečka z těsta, a malé pusinky. Sníh sušíme v troubě na 120 °C asi hodinu. Jakmile jde sníh sloupnout z papíru, vyjmeme plech z trouby a necháme vychladnout. Kolečka potřeme krémem, navrch přilepíme sněhový kroužek a na střed drobnou pusinku.