Vánoce se pomalu blíží a Sáša peče, peče a peče...naposledy včera tato vynikající čokopučino kolečka. Je to dost náročné na přípravu a je s tím piplačka, ale výsledek stojí za to!
Základní čokoládové těsto
Mleté ořechy promícháme se lžící změklého másla, nastrouhanou (předem důkladně omytou) kůrou z pomeranče, hladkou moukou a vanilinovým cukrem. V druhé míse vyšleháme 1/2 kostky změklého másla s cukrem a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Do másla zapracujeme ořechovou hmotu, 3 lžíce studené vody, kakao a na jemno nastrouhanou čokoládu. Ze směsi vypracuje hladké těsto, zabalíme je do fólie a necháme v lednici hodinu rozležet.
Náplň koleček
Sněhová hmota
Postup
Čokoládové těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme kolečka. Pečeme na 165 °C 8-10 minut. Hotová kolečka necháme vychladnout. Smetanu v hrnku ohřejeme v mikrovlnné troubě, vmícháme do ní instantní kávu a na kousky nakrájenou Kofilu. Hrnek zakryjeme fólií a prohřejeme na stupeň rozmrazování v mikrovlnné troubě. Směs vždy po 15 vteřinách promícháme a opakujeme, dokud se vše nespojí. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny a postupně do ní vešleháme rozpuštěnou čokoládu a kakao. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh a za stálého šlehání přidáme cukr. Sníh naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme kroužky o stejném průměru, jako jsou kolečka z těsta, a malé pusinky. Sníh sušíme v troubě na 120 °C asi hodinu. Jakmile jde sníh sloupnout z papíru, vyjmeme plech z trouby a necháme vychladnout. Kolečka potřeme krémem, navrch přilepíme sněhový kroužek a na střed drobnou pusinku.
Základní čokoládové těsto
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/2 kostky a 1 lžíce změklého másla
- 1/3 hrnku krystalového cukru
- 1/3 hrnku mletých ořechů
- 1 a 1/2 tabulky hořké čokolády
- 3 lžíce kakaa
- 1 vanilinový cukr
- nastrouhaná kůra z 1/3 pomeranče
Mleté ořechy promícháme se lžící změklého másla, nastrouhanou (předem důkladně omytou) kůrou z pomeranče, hladkou moukou a vanilinovým cukrem. V druhé míse vyšleháme 1/2 kostky změklého másla s cukrem a šleháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Do másla zapracujeme ořechovou hmotu, 3 lžíce studené vody, kakao a na jemno nastrouhanou čokoládu. Ze směsi vypracuje hladké těsto, zabalíme je do fólie a necháme v lednici hodinu rozležet.
Náplň koleček
- 1 a 1/3 kostky změklého másla
- 2 hrnek moučkového cukru
- 2 Kofily
- 5 lžic kakaa
- 6 lžic smetany ke šlehání (33%)
- 2 lžičky rozpustné kávy
Sněhová hmota
- 1 hrnek moučkového cukru
- 4 bílky
- špetka soli
Postup
Čokoládové těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrájíme kolečka. Pečeme na 165 °C 8-10 minut. Hotová kolečka necháme vychladnout. Smetanu v hrnku ohřejeme v mikrovlnné troubě, vmícháme do ní instantní kávu a na kousky nakrájenou Kofilu. Hrnek zakryjeme fólií a prohřejeme na stupeň rozmrazování v mikrovlnné troubě. Směs vždy po 15 vteřinách promícháme a opakujeme, dokud se vše nespojí. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny a postupně do ní vešleháme rozpuštěnou čokoládu a kakao. Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh a za stálého šlehání přidáme cukr. Sníh naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme kroužky o stejném průměru, jako jsou kolečka z těsta, a malé pusinky. Sníh sušíme v troubě na 120 °C asi hodinu. Jakmile jde sníh sloupnout z papíru, vyjmeme plech z trouby a necháme vychladnout. Kolečka potřeme krémem, navrch přilepíme sněhový kroužek a na střed drobnou pusinku.
ty nám dáváš, sůšo. jen se vzpamatuju ze sušenek, už slintám nad cukrovím :)
OdpovědětVymazat