pondělí 4. října 2010

Božský cheesecake

Ani nemám slov, jak byl dobrý, ale ráda se podělím o tenhle úžasný recept, který jsem našla na na stránkách Apetitu online (trochu jsem si ho poupravila). Nebudu tu psát o historii, tu si každý na internetu může nalézt, skočíme si rovnou na přípravu receptu.

 Na jednu dortovou formu potřebujete:
  • 200 g sušenek (použila jsem esíčka)
  • 100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku
  • 750 g jemného tvarohu
  • kůra nastrouhaná (na jemno) ze 2 velkých citronů a 3 lžíce šťávy
  • 50 g krupicového cukru
  • 4 žloutky z velkých vajec
  • 2 lžíce jemné krupičky
Na polevu:
  • 300g sezónního ovoce, avšak hodí se maliny, borůvky, jahody...
  • voda
  • cukr
Troubu předehřejte na 180. Sušenky rozdrťte válečkem v pytlíku a přidejte rozpuštěné máslo, smíchejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, přeneste do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřete. Do misky dejte tvaroh, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku a asi dvě minuty prošlehávejte, až se vše dobře smísí. Hmotu vlijte do formy a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake dvě hodiny chladnout v troubě.

Zatímco dezert chladne, očistěte jahody a ty větší nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky. Vodu svařte se třemi lžícemi vody, přidejte jahody a nechte rozvařit, popřípadě lze rozmixovat. Pokud by se vám to zdálo moc řídké přidejte trochu želatiny.

Cheesecake jsem nechala schladit v ledničce až do druhého dne. Před podáváním polijte jahodovou směsí a ozdobte meduňkou nebo mátou.
 

2 komentáře:

  1. oou, jestli to chutnalo tak, jak to vypadá, tak to muselo být úžasný. díky za recept, určitě to vyzkouším. úplně se mi sbíhají sliny

    OdpovědětVymazat