"Trifle je ozdobou každého slavnostně prostřeného stolu. Servírujte ho s velkou lžící nebo mělkou naběračkou a malými mističkami – každý z vašich hostů si nabere tolik, kolik sní."
Když mi přišel, jako každý týden, e-mail od Apetitu, ihned mě zaujal tento dezert. Jednoduché, elegantní....Jenže mít všechny suroviny, co píší v receptu, musela abych na nákup a to se mi opravdu v sobotu odpoledne nechtělo. Otevřela jsem lednici a zjistila situaci...něco by se tam našlo:o) Podělím se tedy s Vámi o můj recept na trifle - prostě co bylo v lednici, mražáku a ve špajzce.
Potřebujete:
- 500g tvarohu (tučného, netučného - jak je komu libo)
- pár lžic bílého jogurtu
- 1 vanilkový cukr
- 400g jahod (mražených, kompotovaných)
- 200g mandarinek (kompotovaných)
- 1 vanilkový pudink (připravený dle návodu)
- 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka)
- půl sáčku mandlí (na plátky)
- granko na posypání
na piškot
- 4 vejce
- 4 lžíce cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
Než začneme vrstvit všechny suroviny do mísy, upečeme si piškot (lze místo toho použít piškoty cukrářské). Vyšleháme žloutky s cukrem a pomalu přidáváme mouku a vedle v mís vyšleháme bílky. Smícháme a nalijeme na plech a necháme cca 10 min péct. Piškot pak sundáme z pečícího papíru a nakrájíme na obdélníčky.
Pudink si uvaříme dle návodu. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a jogurtem a do hladka vyšleháme. Teď už si stačí připravit větší skleněnou mísu a můžeme začít vrstvit. Na dno rozprostřeme piškot, na něj dáme jahody (můžeme trochu dosladit, pokud používáme mražené), přikryjeme tvarohovou vrstvou, zalijeme pudinkem. Na něj opět piškoty, pak mandarinky, tvaroh, piškot, pudink - vlastně dle surovin, pokud máte více piškotu, prokládáme častěji. Úplně na konec dáváme vyšlehanou šlehačku do tuha (já použila ztužovač, protože tu šlehačku vyšlehat prostě neumím). Zasypeme grankem (kakaem) a posypeme mandlemi. Teď už stačí dát na pár hodin vychladit do lednice a sladká bomba je připravena.
Je to vlastně taková obdoba nepečeného dortu, jen si to někdo pojmenoval jinak a dal to do skleněné mísy:o) Pokud si najdete recepty třeba na amerických či anglických webech, zjistíte, že nakrájený piškot pomazávají marmeládou a piškot polévají brandy či koňakem.
MŇAM!
OdpovědětVymazatto teda :)
OdpovědětVymazatteeedaa...zkoušela sem to...je to dokonaléé :)
OdpovědětVymazat