Už jsem velká holka, tak jsem si řekla, že bych mohla zvládnout upéct vánočku:) Použila jsem recept od Apetitu a musím říct, že se mi náramně povedla - můj první pokus. Pokud už jste velcí jako já, tak se do toho s chutí pusťte:o)
Potřebujete:
Potřebujete:
- 30 g droždí
- 500g polohrubé mouky + na poprášení
- 80g krupicového cukru
- 2 žloutky
- 1 sáček vanilinového cukru špetka soli
- 1/2 lžičky sušené citronové kůry, špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- 120g másla, rozpuštěného a vlažného
- 50 g rozinek
- 50 g loupaných mandlí
- 1 bílek
V misce si připravte kvásek (Droždí smíchejte se lžičkou cukru na tekutou kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou vlažného mléka, zakryjte utěrkou (klidně i papírovou) a nechte při pokojové teplotě deset minut vzejít.). Do větší mísy prošijte mouku, přidejte oba druhy cukru, sůl, kůru a oříšek. Přilijte zpěněný kvásek, zbytek mléka rozšlehaný se žloutky a rozpuštěné máslo. Vařečkou od středu zpracujte těsto a do hladka je prohněťte na pracovní ploše.
Zpracované těsto zformujte do koule a ze všech stran lehce poprašte moukou. Vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a postavte na teplé místo, například k topení. Dvě hodiny nechte těsto tiše zdvojnásobovat objem. Pak ho znovu krátce prohněťte a vypracujte mandle i rozinky.
Rozdělte těsto na osm dílů. Z každého vyválejte dlouhý váleček. Nejprve upleťte cop ze čtyř z nich (viz popis vpravo), položte ho na plech s pečicím papírem, uprostřed rukou mírně promáčkněte a celý ho potřete rozšlehaným bílkem. Totéž zopakujte s třemi dalšími prameny.
Poslední pramen překrojte, rozválejte a spleťte. Položte nahoru, konce zahněte pod vánočku, celé dílo přetřete bílkem a nechte ještě dvě hodiny kynout. Vánočku zpevněte špejlemi a vložte do trouby vyhřáté na 190°C. Po pěti minutách snižte na 150°C a 45 minut dopékejte.
TIP
Cop ze 4 pramenů
Položte prameny vedle sebe tak, aby směřovaly od vás. Překřižte dva prostřední prameny; pravý přes levý. Pak uchopte ty dva prameny, které leží vlevo, a překřižte levý přes pravý. Totéž udělejte s těmi vpravo. Potom se vraťte ke dvěma středovým a vše zopakujte od začátku. Na obou koncích pak pevně stiskněte prameny k sobě.
Zpracované těsto zformujte do koule a ze všech stran lehce poprašte moukou. Vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a postavte na teplé místo, například k topení. Dvě hodiny nechte těsto tiše zdvojnásobovat objem. Pak ho znovu krátce prohněťte a vypracujte mandle i rozinky.
Rozdělte těsto na osm dílů. Z každého vyválejte dlouhý váleček. Nejprve upleťte cop ze čtyř z nich (viz popis vpravo), položte ho na plech s pečicím papírem, uprostřed rukou mírně promáčkněte a celý ho potřete rozšlehaným bílkem. Totéž zopakujte s třemi dalšími prameny.
Poslední pramen překrojte, rozválejte a spleťte. Položte nahoru, konce zahněte pod vánočku, celé dílo přetřete bílkem a nechte ještě dvě hodiny kynout. Vánočku zpevněte špejlemi a vložte do trouby vyhřáté na 190°C. Po pěti minutách snižte na 150°C a 45 minut dopékejte.
TIP
Cop ze 4 pramenů
Položte prameny vedle sebe tak, aby směřovaly od vás. Překřižte dva prostřední prameny; pravý přes levý. Pak uchopte ty dva prameny, které leží vlevo, a překřižte levý přes pravý. Totéž udělejte s těmi vpravo. Potom se vraťte ke dvěma středovým a vše zopakujte od začátku. Na obou koncích pak pevně stiskněte prameny k sobě.
Vypadá náramně!
OdpovědětVymazatVypadá skvěle, snad ji taky stihnu. Dobrou chuť, přeji ♥
OdpovědětVymazatúžasná. hlavně, žes ji "nepopletla" :)
OdpovědětVymazat