Možná!:) Pokud dáte místo normální mouky celozrnnou, místo tučného tvarohu, nízkotučný, jablka nebudete sypat skořicovým cukrem, ale jen skořicí tak třeba i trochu zdravý bude:)
Recept jsem okoukala z webu Conovehonakopci.cz. Na fotkách vypadal báječně, tak jsem se do něj včera pustila. Zde je návod, z části převzatý "z kopce"
Těsto:
Recept jsem okoukala z webu Conovehonakopci.cz. Na fotkách vypadal báječně, tak jsem se do něj včera pustila. Zde je návod, z části převzatý "z kopce"
Těsto:
- 300 g másla (já použila Heru)
- 520 g pšeničné celozrnné mouky (cca 22 Kč/kg)
- polévková lžíce vanilky (použila jsem vanilkový cukr)
- 225 g cukru krystal
- kůra z půlky velkého citrónu
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Náplň:
- 750g tučného tvarohu (dala jsem 2 nízkotučné a jeden tučný)
- lžíce cukru moučka s vanilkou (opět vanilkový cukr)
- 280g cukru krystal (dala jsem o hodně méně, spíše si oslaďte podle chuti)
- citronová kůra z té druhé půlky velkého citronu, přidala jsem i citrónovou šťávu, dodá tvarohu šmrnc:)
- 3 žloutky
navrch na tvarohovou nádivku 5 velkých jablek a skořici a dále máslo na vymazání plechu
A jdeme na to...
Suroviny na těsto zpracujeme v jemné a hladké těsto (je lepší si vytáhnout máslo a vejce dříve, aby dostaly tu správnou pokojovou teplotu). Vymažeme si plech máslem a asi 3/4 těsta namačkáme na plech - rovnoměrně. Zbylá 1/4 nám bude sloužit na konec koláče.
V misce si vyšleháme tvaroh, vejce, cukr, citrónovou kůru a šťávu. Rovnoměrně naneseme na těsto, které máme připravené na plechu.
Jablka si na hrubém struhadle nastrouháme, přidáme skořici, zamícháme a rozprostřeme na tvarohovou vrstvu.
Zbylou 1/4 těsta si vyválíme na tenký plát (těsto je hodně křehké a trhá se), nakrájíme na proužky a poklademe na jablka cik cak. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova cca 45 minut.
A jdeme na to...
Suroviny na těsto zpracujeme v jemné a hladké těsto (je lepší si vytáhnout máslo a vejce dříve, aby dostaly tu správnou pokojovou teplotu). Vymažeme si plech máslem a asi 3/4 těsta namačkáme na plech - rovnoměrně. Zbylá 1/4 nám bude sloužit na konec koláče.
V misce si vyšleháme tvaroh, vejce, cukr, citrónovou kůru a šťávu. Rovnoměrně naneseme na těsto, které máme připravené na plechu.
Jablka si na hrubém struhadle nastrouháme, přidáme skořici, zamícháme a rozprostřeme na tvarohovou vrstvu.
Zbylou 1/4 těsta si vyválíme na tenký plát (těsto je hodně křehké a trhá se), nakrájíme na proužky a poklademe na jablka cik cak. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme dozlatova cca 45 minut.
mňáááám! vypadá skvěle!
OdpovědětVymazatje vynikající, dlouho už jsem tak dobrý neměla! Je vláčný, není suchý, prostě harmonie chutí:D
OdpovědětVymazat...ten kolac nejen vypada skvele, ale i chutna bombasticky mamka
OdpovědětVymazatTeda Sůši, si mě úplně motivovala, dneska se o něj pokusím...
OdpovědětVymazat