čtvrtek 31. března 2011

Viva Italia!

Tiramisu

Michal s tátou z březnového lyžování v Itálii dovezli spoustu italských dobrot. Nakázala jsem jim přivézt alespoň 4 mascarpone, protože tady je nehorázně drahé, kdežto v Itálii vyjde v supermarketu na 0,89 € /250g:) a pak taky piškoty Savoiaradi (dlouhé cukrářské), ani radši nebudu psát kolik stály...

Takže pokud si chcete udělat pravé italské tiramisu, sežeňte si toto:

  • 400 g piškotů Savoiardi
  • 500 g mascarpone
  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 5 lžic cukru
  • 3 dcl silné kávy
  • Amaretto (já ho bohužel nemám, takže jsem nedávala)
  • dobré kakao (koupila jsem si Van Houten - je sice o dost dražší, ale ta chuť!)

Připravte si mísu, nejlépe obdélníkovou. Uvařte kávu, přidejte panáka Amaretta a namáčejte v kávě piškoty, ale jen zlehka, aby se nerozmáčely a vyložte s nimi dno mísy. V jedné míse ušlehejte žloutky s cukrem do pěny a ve druhé zase bílky na sníh. Ke žloutkům pomalu přišlehejte mascarpone a poté opatrně přimíchejte vyšlehané bílky. Krém navrstvěte na piškoty a opakujte...piškoty, krém. Poslední vrstva by měla být krém, který posypete hustě kakaem a dáte tak na 2 hodiny chladit do lednice.

Viva Italia!

sobota 26. března 2011

Slaný štrůdl

Štrůdl

Štrůdl na sladko dělá kde kdo...co takhle obměnu a zkusit slaný?

Potřebujeme:
  • půlku listového těsta (z druhé jsem dělala klasický jablečný)
  • anglickou slaninu
  • trochu kečupu
  • kysané zelí
  • 2 vejce
  • cibulku
  • 2 párky

Těsto si rozválíme do obdélníkového tvaru. Mezitím si připravíme míchaná vejce s cibulkou a párkem na pánvičce. Na těsto poklademe slaninu, potřeme kečupem, rozprostřeme zelí a nakonec dáme míchaná vejce, která také rozprostřeme po celém těstě. Těsto zarolujeme, potřeme vejcem a dáme do trouby péct. Můžeme ho posypat například mákem, či sezamovým semínkem. Podáváme vlažné:)

čtvrtek 24. března 2011

Božský perník

Božský perník

Není to poprvé co ho peču, ale dříve nebyla nějak nálada to vyfotit, až teď když je venku tak pěkně:) Není to žádná dusivka, která by se vám zasekla v puse. Jemný, vlhký perník.

Potřebujeme:
  • 1 hrnek oleje
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 skořicový cukr
  • 1 hrnek cukru (dávám vždy méně)
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 prášek do perníku
  • 1 čokoládový pudink
  • 1 lžíce pikantní marmelády (rybízová, brusinková)
  • 2 jablka
  • trocha pomerančové kůry
  • mléko dle potřeby
Všechny suroviny smícháme v hladké těsto a do něj nastrouháme jablka. Můžeme přidat rozinky, oříšky, brusinky a dáme péct na 180°C cca na 45 min. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou a můžeme ozdobit kandovanou pomerančovou kůrou.


pondělí 21. března 2011

Ptejte se...

Máte otázky ohledně tvorby blogu (jak, kam, kde seženu?), focení, mých receptů nebo se chcete jen na něco zeptat? Pak neváhejte a zadejte svoji otázku sem a čekejte na mou odpověď!


Obrázek stažen z http://www.fresheventure.com


neděle 20. března 2011

Linguine con lo speck

Mňamka z italské kuchyně. Recept najdete u Itala.

Linguine con lo speck

Potřebujete(cca 3 větší porce):

  • 500g Linguine (ploché špagety) nebo jiné těstoviny
  • 2 dl smetany
  • 200 g tyrolského špeku
  • hrst vlašských ořechů
  • cibulka
  • olivový olej
  • parmezán
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do podoby al dente. V pánvi na oleji a kousku másla orestujeme nasekanou cibulku a kostičky špeku. Ořechy také nasekáme a přidáme do pánve. Podle potřeby přilijeme vodu z těstovin a necháme povařit. Po chvíli zalijeme směs smetanou, přihodíme těstoviny a promícháme. Při servírování zasypeme pastu hrstkou rozmixovaných ořechů a parmezánem.

My si ještě přidali do své porce zakysanou smetanu:-)

sobota 19. března 2011

Strawberry splash!

Další splashový pokus je tady. Jahoda, mléko, lžíce... pokusů bylo desítky, a jediná použitelná fotka byla tato, není dokonalá, ale mě se líbí...

Strawberry splash!

Simplicity

A pracovní koutek, ve kterém to vzniklo:-D

Behind the scenes

úterý 15. března 2011

Žíhaný cheesecake

Cheesecake

Potřebujeme:
  • 750g tvarohu
  • 3 vejce
  • citrónovou kůru a šťávu z citrónu
  • cukr dle chuti
  • vanilkový lusk
  • kakao

na korpus:
  • přebytky vánočního cukroví
  • cca 60g másla
Vánoční cukroví rozdrtíme v sáčku, nejlépe válečkem. Postupně přidáváme rozpuštěné máslo. Drobenku z cukroví rozprostřete lžící po dně dortové formy, můžete udělat i zvýšený okraj. Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Mezitím si v míse vyšlehejte tvaroh s cukrem a vejci, přidejte vydlabaná semínka z vanilky, citrónovou kůru a trochu šťávy. Polovinu tvarohu nalijte na drobenkový základ a do druhé půlky vmíchejte kakao. Kakaovou půlku nyní pomalu nalévejte na bílý tvaroh. Špejlí promíchejte, abyste dosáhli žíhaného efektu:)

Šoupneme do vyhřáté trouby na 50 minut. Krájíme až po úplném vychladnutí.

neděle 6. března 2011

Spací polohy

...aneb jak se v noci přemisťujeme a utlačujeme. Snímáno každou hodinu od půlnoci do 7 ráno. Celkem složeno ze 7 fotek.



Masopustní koblihy

Masopustní koblihy

Průvod masek, domácí zabíjačky, veselice, venkovské zábavy. To vše nám dodnes připomíná masopust. Oslavit ho ale můžeme i doma: tradičními českými recepty, na které je ideální čas právě mezi Vánocemi a Popeleční středou. Takže hurá na masopustní koblihy.

Potřebujeme:
  • půlka sáčku sušeného droždí - dělala jsem z čerstvého
  • 40 g krupicového cukru + 1 lžička do kvásku
  • 125 ml mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 70 g másla
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • 1 velká lžíce rumu
  • marmeláda na plnění
  • olej na smažení
  • moučkový cukr
Z droždí, lžičky cukru,trochy vlažného mléka a mouky nechte vzejít kvásek.Zbylé mléko vlijte do rendlíku, přidejte žloutky a 40 g cukru. Postavte nad vodní lázeň a šlehejte, dokud mléko nebude vlažné. Mouku nasypte do mísy, přidejte kvásek, ušlehané mléko se žloutky, máslo, citronovou kůru, rum, trochu soli a vypracujte vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto prohněťte a rozválejte na plát asi na prst silný a udělejte koblihy skleničkou na polovinu těsta naznačte kolečka, jedno vedle druhého, doprostřed každého dejte marmeládu a pak přehněte druhou polovinou těsta. Místa s marmeládou budou vypoulená a utvoří jakýsi střed koblihy. Vykrájejte je skleničkou.Koblihy dejte na pomoučené prkénko a nechte třicet minut vykynout – během kynutí je jednou obraťte. Vyšší vrstvu oleje rozpalte v hrnci se silným dnem a pak smažte koblihy, nejprve z jedné strany, když zčervenají, tak i z druhé strany. Podávejte posypané moučkovým cukrem.