Michal s tátou z březnového lyžování v Itálii dovezli spoustu italských dobrot. Nakázala jsem jim přivézt alespoň 4 mascarpone, protože tady je nehorázně drahé, kdežto v Itálii vyjde v supermarketu na 0,89 € /250g:) a pak taky piškoty Savoiaradi (dlouhé cukrářské), ani radši nebudu psát kolik stály...
Takže pokud si chcete udělat pravé italské tiramisu, sežeňte si toto:
- 400 g piškotů Savoiardi
- 500 g mascarpone
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 5 lžic cukru
- 3 dcl silné kávy
- Amaretto (já ho bohužel nemám, takže jsem nedávala)
- dobré kakao (koupila jsem si Van Houten - je sice o dost dražší, ale ta chuť!)
Připravte si mísu, nejlépe obdélníkovou. Uvařte kávu, přidejte panáka Amaretta a namáčejte v kávě piškoty, ale jen zlehka, aby se nerozmáčely a vyložte s nimi dno mísy. V jedné míse ušlehejte žloutky s cukrem do pěny a ve druhé zase bílky na sníh. Ke žloutkům pomalu přišlehejte mascarpone a poté opatrně přimíchejte vyšlehané bílky. Krém navrstvěte na piškoty a opakujte...piškoty, krém. Poslední vrstva by měla být krém, který posypete hustě kakaem a dáte tak na 2 hodiny chladit do lednice.
Viva Italia!