neděle 6. března 2011

Masopustní koblihy

Masopustní koblihy

Průvod masek, domácí zabíjačky, veselice, venkovské zábavy. To vše nám dodnes připomíná masopust. Oslavit ho ale můžeme i doma: tradičními českými recepty, na které je ideální čas právě mezi Vánocemi a Popeleční středou. Takže hurá na masopustní koblihy.

Potřebujeme:
  • půlka sáčku sušeného droždí - dělala jsem z čerstvého
  • 40 g krupicového cukru + 1 lžička do kvásku
  • 125 ml mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 70 g másla
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • 1 velká lžíce rumu
  • marmeláda na plnění
  • olej na smažení
  • moučkový cukr
Z droždí, lžičky cukru,trochy vlažného mléka a mouky nechte vzejít kvásek.Zbylé mléko vlijte do rendlíku, přidejte žloutky a 40 g cukru. Postavte nad vodní lázeň a šlehejte, dokud mléko nebude vlažné. Mouku nasypte do mísy, přidejte kvásek, ušlehané mléko se žloutky, máslo, citronovou kůru, rum, trochu soli a vypracujte vláčné těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto prohněťte a rozválejte na plát asi na prst silný a udělejte koblihy skleničkou na polovinu těsta naznačte kolečka, jedno vedle druhého, doprostřed každého dejte marmeládu a pak přehněte druhou polovinou těsta. Místa s marmeládou budou vypoulená a utvoří jakýsi střed koblihy. Vykrájejte je skleničkou.Koblihy dejte na pomoučené prkénko a nechte třicet minut vykynout – během kynutí je jednou obraťte. Vyšší vrstvu oleje rozpalte v hrnci se silným dnem a pak smažte koblihy, nejprve z jedné strany, když zčervenají, tak i z druhé strany. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

2 komentáře:

  1. teda, ty válíš! koukám, že už seš úplněj profík!

    OdpovědětVymazat
  2. ha, profík:) to asi ne:) Dělala jsem je poprvé, ale asi sem měla už staré droždí, páč to moc nevykynulo, ale byly výborné!

    OdpovědětVymazat