Průvod masek, domácí zabíjačky, veselice, venkovské zábavy. To vše nám dodnes připomíná masopust. Oslavit ho ale můžeme i doma: tradičními českými recepty, na které je ideální čas právě mezi Vánocemi a Popeleční středou. Takže hurá na masopustní koblihy.
Potřebujeme:
- půlka sáčku sušeného droždí - dělala jsem z čerstvého
- 40 g krupicového cukru + 1 lžička do kvásku
- 125 ml mléka
- 400 g polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 70 g másla
- citronová kůra
- špetka soli
- 1 velká lžíce rumu
- marmeláda na plnění
- olej na smažení
- moučkový cukr
Vykynuté těsto prohněťte a rozválejte na plát asi na prst silný a udělejte koblihy skleničkou na polovinu těsta naznačte kolečka, jedno vedle druhého, doprostřed každého dejte marmeládu a pak přehněte druhou polovinou těsta. Místa s marmeládou budou vypoulená a utvoří jakýsi střed koblihy. Vykrájejte je skleničkou.Koblihy dejte na pomoučené prkénko a nechte třicet minut vykynout – během kynutí je jednou obraťte. Vyšší vrstvu oleje rozpalte v hrnci se silným dnem a pak smažte koblihy, nejprve z jedné strany, když zčervenají, tak i z druhé strany. Podávejte posypané moučkovým cukrem.
Zdroj: www.ialbert.cz
teda, ty válíš! koukám, že už seš úplněj profík!
OdpovědětVymazatha, profík:) to asi ne:) Dělala jsem je poprvé, ale asi sem měla už staré droždí, páč to moc nevykynulo, ale byly výborné!
OdpovědětVymazat