- 1 balíček čerstvého droždí
- 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
- 200–250 ml vlažného mléka
- 500 g polohrubé mouky+ trocha hladké mouky na poprášení těsta
- 50 g spařených a opláchnutých rozinek
- 1–2 lžíce rumu
- ½ sáčku vanilkového cukru
- ¼ lžičky soli
- trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
- špetka muškátovéhokvětu
- špetka mletého anýzu
- 2–3 žloutky
- 50 g pokrájených oloupaných mandlí
- 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na poprášení
1. Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením.
2. Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
3. Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou.
4. Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Pomažte budoucí mazanec vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.
5. Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.
6. Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 °C a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.
7. Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem , přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout.
2. Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.
3. Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou.
4. Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Pomažte budoucí mazanec vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.
5. Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.
6. Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 °C a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.
7. Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem , přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout.
3 komentáře:
Vypadá úžasně! Mazance já můžu a je jen škoda, že se dělají jen jednou do roka. Teď co jsme ten náš snědli si budu muset počkat ještě 3/4 roku než budu moct aspoň upéct vánočku.
Mě teda jednou do roka bohatě stačí:)Kynutý těsto je strašně zdlouhavý a nebaví mě na to čekat:)
Skvělé foto a určitě ještě lepší pochutnání ;-) Saša jede!
Okomentovat