pondělí 25. dubna 2011

Velikonoční mazanec

Mazanec

Klasický velikonoční mazanec podle
Apetitu:
  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
  • 200–250 ml vlažného mléka
  • 500 g polohrubé mouky+ trocha hladké mouky na poprášení těsta
  • 50 g spařených a opláchnutých rozinek
  • 1–2 lžíce rumu
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
  • špetka muškátovéhokvětu
  • špetka mletého anýzu
  • 2–3 žloutky
  • 50 g pokrájených oloupaných mandlí
  • 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na poprášení
1. Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením.

2. Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.

3. Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou.

4. Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Pomažte budoucí mazanec vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

5. Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.

6. Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 °C a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.

7. Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem , přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout.

3 komentáře:

  1. Vypadá úžasně! Mazance já můžu a je jen škoda, že se dělají jen jednou do roka. Teď co jsme ten náš snědli si budu muset počkat ještě 3/4 roku než budu moct aspoň upéct vánočku.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě teda jednou do roka bohatě stačí:)Kynutý těsto je strašně zdlouhavý a nebaví mě na to čekat:)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé foto a určitě ještě lepší pochutnání ;-) Saša jede!

    OdpovědětVymazat