středa 22. června 2011

Melounové osvěžení

Melounové osvěžení

Máte doma moc melounu a nevíte co s ním? Co ho třeba zamrazit? :-) Já jsem použila starší meloun, ze kterého jsem vyďoubala zrníčka. Dala jsem ho do mixéru, přidala citrónovou šťávu a meduňku. Vše jsem rozmixovala a úplnou kaši, přendala do misky a strčila jsem ji do mražáku. Cca dvě hodiny jsem každých 15 min směs promíchala. No a pak stačí už jen podávat v horkých letních dnech, jako je dnes. Dobrou chuť!

sobota 18. června 2011

Švédské dny v Liberci

svedske dny

Kolem 14. hodiny to dnes vypuklo... docela jsem se těšila, co tu uvidím, ale rázem jsem byla zklamaná, že tu vlastně nic krom Oriflamu není.

Švédské dny

V kultůráku jsme mohli ochutnat švédské speciality, ale kuličky jsme si nedali, ty známe. Vybrali jsme tedy kanapky, jedna losí v tortille a druhá ze sobího masa, zajímavé:o) Běžel tu film Pipi dlouhá punčocha, mohli jsme si prohlédnou fotografie nebo se vyfotit s losem.

Lososové a sobí kanapky

Venku bylo pódium, kde hráli ABBA Chiquita revival, opět dva stánky Oriflame a pak taky společenská hra KUBB. Chvíli jsme pozorovali a nakonec jsme si taky dali jednu odvetu proti sobě s Kubou.


Škoda, že toho nebylo více např. švédských specialit, kroje, hudba. Tak třeba za rok? Více fotek zde.

pátek 17. června 2011

Domácí hamburger s bylinkovým máslem

Ten kdo má rád jídlo, určitě sleduje program Šéf na grilu, ve kterém v každém díle Zdeněk Pohlreich něco griluje...hovězí, vepřové, drůbež, ryby... V jednom díle dělal domácí hamburgery a ty tedy stály za přípravu i u nás doma.

Domácí burger

pátek 10. června 2011

Dnešní snídaně - kynuté buchty

Včera večer jsem nechala zabavit domácí pekárnu, aby mi udělala krásné kynuté těsto... buchty jsem dělala poprvé a myslím, že se výborně povedly! Příště je budu dělat větší, to budou líp vypadat:o)

Kynuté buchty

Na těsto potřebujeme:
  • 500 g polohrubé mouky (ve finále jsem musela ještě přisypat, bylo lepivé)
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • trochu citrónové kůry
  • +tuk na pomazávání buchet

náplň:
  • 400 g tvarohu
  • 1 žloutek
  • citrónová šťáva
  • cukr
Mizí rychle

Já jsem dala veškeré přísady na těsto do domácí pekárny, takže veškerou kynoucí a hnětací práci udělala za mě. Ale stačí si udělat kvásek (droždí, trochu mléka a trochu cukru) a nechat ho v teple vykynout. Mezitím si smíchat mouku, tuk, zbytek mléka, cukru, vejce a citrónovou kůru a přidat vykynutý kvásek. Vše pořádně smíchat a vypracovat v hebké nelepivé těsto a opět dát tak na 45 min vykynout na teplé místo.

Už budou:)

Pak už si jen uděláme kolečka, která naplníme tvarohovou směsí, zabalíme do buchty a spojem dolů dáváme na pekáč. Každou buchtu pomazáváme tukem. Do trouby šoupneme na cca 45 min a pečeme dozlatova.

Otázka na závěr: Jaké oblíbené náplně do buchet/koláčů máte rádi?

čtvrtek 9. června 2011

Celozrnná pizza

IMG_6234

Zdravější varianta klasické kynuté pizzy:-) A pozor, je dosti sytá!

Potřebujeme:
400 g celozrnné pšeničné mouky
200 ml vlažné vody
30 ml olivového oleje
5 g cukru
4 g sušeného droždí
6 g soli

Z 1/3 vody, droždí a cukru si uděláme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Mezitím si smícháme mouku, sůl a olivový olej, přidáme kvásek a propracujeme. Opět necháme v teple vykynout. Předehřejeme si troubu. Těsto rozválíme - mě vyšlo na velký plech. Teď už stačí dle vlastní fantazie pizzu obložit... rajčata, hermelín, cibule, papriky, česnek, šunka, sýr atd. a dáme péct do trouby:-)

neděle 5. června 2011

Prague Food Festival 2011

Tak i my jsme tam zavítali...poprvé. Pocity různé, jo ochutnáme netradiční jídla, která bychom si v restauraci nedali...lístky jsme sehnali levněji, od jedné milé slečny/paní, která nakonec jet nemohla (doufám, že jí peníze dorazili?!).

Konalo se to na moc pěkném místě na Letohrádku královny Anny na Pražském hradě, to tedy s sebou neslo spoustu omezení, nevstupovat na trávník, nesedat na ochozy,...budiž. Místo na jídlo se vždy našlo:-)

Co nás ale nemile? překvapilo byla cena jídel...dva kousky sushi za 6 grandů, trochu předražené, ale budiž, už jsme tady a chceme ochutnat. Takže, člověk nesmí koukat na ceny, jinak opravdu nic neochutná. Jako první co nás vyděsilo, byla ta mega fronta na GRANDY (platidlo, kterým se na festivale platí 1Grand=25Kč) u pokladen. No nakonec to bylo tak na půl hodiny a docela v pohodě. Uvnitř bylo plno lidí, ale kupodivu bylo docela k hnutí.

A teď už k samotným jídlům...



Listové šátečky

Šátečky

Potřebujete:
  • 1 ks listového těsta (ne mražené)
  • 250 g tvarohu
  • 2 žloutky + vejce na potření
  • cukr dle chuti
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • trochu mléka
  • jahody
Těsto si rozválejte na placku a nožem si udělejte stejné čtverce, dělejte větší. V misce si vyšlehejte tvaroh s cukrem a žloutky, přidejte vanilkový pudink a trošičku mléka na zředění (ale ne moc, nesmí to být tekuté). Jahody si očistěte a rozkrojte na půlky. Na připravené čtverce nandejte náplň z tvarohu a dejte obě půlky jahody, přehněte do tvaru šátečku a krajem vidličky zahlaďte, aby tvaroh nevytekl. Dejte do vyhřáté trouby cca na 180°C a pečte do zezlátnutí.