Dneska pro Vás mám dva recepty s dýní Hokaido. Měli ji u nás na farmářských trzích za pár korun, tak jsem neváhala.V Prostřenu se mi totiž líbil recept na pečenou dýni a pak jsem taky chtěla zkusit konečně i polévku. Pořídila jsem ještě řepu a přemýšlím co s ní. Máte nějaký osvědčený recept s řepou?
Pečená dýně
- půl dýně Hokaido
- niva
- směs ořechů
- olivový olej
- sůl a pepř
Dýni stačí umýt a vydlabat vnitřek, loupat není třeba. Nakrájíte na kostky a dáte na pečící papír, pokapete olejem, trochu posolíte a opepříte. Pečeme v troubě na 180°C cca 20 min. Pět minut před koncem pečení posypeme dýni nastrouhanou nivou a nahrubo nasekanými oříšky a necháte zapéct.
Dýňová polévka s čerstvou bazalkou
- půl dýně Hokaido
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- vývar
- máslo
- sůl, pepř
- šlehačka
- hrst bazalky
- parmezán
Vydlabanou dýni a mrkev nakrájíme na kostky. Cibulku nakrájíme na jemno a zpěníme na másle, přidáme nakrájenou dýni a mrkev a zlehka osmahneme. Zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Pak si vezmeme ponorný mixér a rozmixujeme na hladký krém (můžeme ještě přecedit přes husté sítko). Přidáme šlehačku a dochutíme solí a pepřem a necháme ještě chvíli vařit. Podáváme s nasekanou bazalkou a parmezánem.
A zjistila jsem, že dýně chutná vlastně jako fazole, nebo mám divné chutě?
Už se těším až bude období dýní :o)
OdpovědětVymazatŘepu zavařit, to je jasný, tak je nejlepčejší :D
repu mam nejradsi pecenou, postup mam stejnej jako ty u dyne, nebo na tenky platky a pect az jsou z ni chipsy-mnam! :)
OdpovědětVymazatJá chci někde schrastit dýnííí !!! :/ :D :D
OdpovědětVymazatVypadá to úžasně! Dýni jsem poprvé pekla minulý týden, ještě jednu mám doma a přemýšlím co s ní, tohle je lákavé...:) A řepu miluji pečenou - nakrájet na kousky, přidat na osminky nakrájené cibule, bobkový list, zalít pár lžícemi olivového oleje a péct. Na konci přidávám prolisovaných pár stroužků česneku a spokojeně baštím:)
OdpovědětVymazatWatermelon, dýni kupuji v Tescu, doporučuji navštívit:)
OdpovědětVymazatuděluji ti ocenění Liebster blog :) viz http://nakafickosivet.blogspot.cz/
OdpovědětVymazatMiluju řepu :) Pečenou - nakrájenou na měsíčky s balzamikovým octem. Strouhanou - se zakysanou smetanou jako salát nebo pomazánku. Vařenou - nahrubo strouhanou s kořenovou zeleninou a smetanou jako vege-boršč. Smaženou - jako "bramboráky" (kofty) s římským kmínem a řeckým jogurtem. A tak dále :)
OdpovědětVymazatheh, budu muset změnit titulek k budoucímu příspěvku...taky jsem měla dýňové hody :-)
OdpovědětVymazat