Už i konečně já jsem tento výborný dort vyzkoušela! Použila jsem recept z Apetitu, akorát polevu jsem si udělala podle svojí chuti. Byl to už můj druhý pokus a opět ne poslední!
Na jednu dortovou formu budete potřebovat:
- 4 vejce
- 1 a čtvrt hrnku oleje
- 2 hrnky hnědého cukru - dala jsem určitě méně
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky sody - nedávala jsem
- půlku prdopeče
- 2 lžičky skořice
- 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve
- 1 hrnek vlašských ořechů
Poleva:
- 1 mascarpone
- 1/2 tvarohu
- cca 100g másla
- cukr podle chuti
- šťáva vymačkaná z jednoho citronu
Troubu si předehřejte na 180°C. Nejprve si vyšleháme vejce s cukrem do pěny a postupně pak přidáváme všechny tekuté ingredience. Ve vedlejší míse si smícháme všechny suché ingredience a obě směsi poté spojíme. Nakonec do těsta přidáváme nahrubo nasekané ořechy a nastrouhanou mrkev. Hotové těsto dáme do vymazané dortové formy a pečeme přibližně hodinu - kontrolujeme píchnutím spejle.
Hotový korpus necháme úplně vychladnout a připravíme si polevu. Tvaroh s mascarpone si vyšleháme s cukrem a máslem dohladka. Nakonec přidáme citronovou šťávu a necháme polevu vychladit. Dort si v polovině rozřízneme a naplníme cca 1/3 krému. Zbylým krémem potřeme vnějšek dortu a dáme do lednice vychladit.
Nejlépe chutná druhý den!
Mrkový dort jsem upekla včera a dnes ráno snídala, je velmi dobrý :o). Děkuji Vám za inspiraci!
OdpovědětVymazatVypadá nádherně, mrkve mám nadbytek, zkusím, díky:-)
OdpovědětVymazatAjka
prosím co znamená 1/2 tvarohu? Půl kila? Půl vaničky? Chtěla bych si dort upéct ke svátku. Děkuji
OdpovědětVymazatPul kila, zapomnela jsem jednotku.
Vymazat