Květy bezu pomalu končí a tak je teď poslední možnost udělat si zásoby sirupu. Letos jsem to s množstvím nepřeháněla, protože vím, že my jsme doma spíše jen na čistou vodu...a když jsem sirup dělala naposled, ani jsme to všechno nevypili. Takže pokud chcete na léto osvěžení, tohle je jasná volba. Můžete pak libovolně míchat se sodou, meduňkou či ovocem a samozřejmě s ledem!
Na 1,5 l sirupu potřebujete:
- 1250 ml vody
- cca 25 bezových květů
- 20g kyseliny citrónové
- 2 řádně omyté citrony
- cca 750g cukru krupice
Do velkého džbánu si dejte květy bezu, mezi ně položte nakrájený citron na plátky. Květy jsem neoplachovala, protože jsem sirup stejně cedila přes utěrku. V troše vody pořádně rozmíchejte kyselinu citrónovou, přidejte zbytek vody a zalijte květy. Nechte přikryté přes noc stát v lednici. Tekutinu přeceďte přes utěrku do hrnce, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí - nevařte. Nechte vychladnout a plňte do připravených lahví.
Žádné komentáře:
Okomentovat