aneb ty nejlepší ze všech! Ale fakt! Jsou úžasně vláčné a rozplývají se na jazyku. A když k tomu připojíte domácí jahodovou marmeládu, to je po tom slast. Tak pokud jsem Vás přesvědčila, pusťte se do přípravy. Jelikož se jedná o kynuté těsto, je příprava trochu náročnější, ale výsledek Vás jistě potěší!
Na 8 velkých housek:
- 500 g hladké mouky
- 1 a půl lžičky sušeného droždí
- 300 ml mléka
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- lžička soli
- 1 žloutek
- 1 vejce na pomazání
- mák, hrubozrnná sůl nebo seznam na posypání
Mezitím si v míse smícháme zbytek surovin a nakonec přilijeme kvásek. Vše si v míse propracujeme nejprve vařečkou. Až bude těsto trochu kompaktnější přendáme ho na vál a zpracujeme rukama. Mělo by být krásně hladké a nemělo by se lepit. Pokud jsme došli až do této fáze, dáme těsto do mísy, poprášíme moukou a necháme na teplém místě pod utěrkou tak hodinku kynout.
Z kynutého těsta si po vykynutí připravíme 8 stejných válečků, kdy každý si rozdělíme ještě na 3 díly. Upleteme housky, které dáme na pečící papír - necháváme mezi nimi dostatečnou mezeru.
Upletené housky si necháme ještě cca 30 min kynout a mezitím si zapneme troubu na 180°C.
Před samotným pečením si housky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme dle libosti. Pečeme cca 15 - 20 min - dozlatova.
8 komentářů:
vypadají opravdu nádherně...určitě je prubnu:))
Super, kam se na tebe hrabou "profesionální" kuchaři ;) <3
Ty musím brzy vyzkoušet, vypadají krásně.
Vypadají skvěle, hned bych si dala.
Babička občas také peče housky, a jsou vážně úžasné. Teplé domácí housky s máslem a domácí marmeládou jsou vážně super.
Ahoj všem! Moc Vám děkuji za milé komentáře! ty housky byly fakt božské, snad nejlepší, co jsem kdy měla! Musím to určitě zopakovat.
Kde jsi koupila tu dózu na džem??? Moc se mi líbí :-)
:) vypadá to jednoduše, ale ... nemám páru, jak dlouho mám nechat kvásek stát? Nikdy jsem kvásek nedělala, takže fakt nemám ponětí, jak to má ve finále vypadat ... budu ráda za jakoukoliv radu ;)
Okomentovat