Při našem pátečním výletě na hrad Valečov, jsme po cestě objevili pár keříků rybízu. No a mě napadlo, si pár kuliček natrhat, byl sice kyselejší, ale do koláče s tvarohem tak akorát. Rybízový koláč jsem neměla co je rok dlouhý a tak byla ideální příležitost oprášit starou dobrou drobenku:-)
Na kulatou koláčovou formu potřebujete:
drobenka
- 100g másla
- 1 vejce
- 1/2 prdopeče
- 3/4 hrnku cukru
- 1 hrnek polohrubé mouky
-> ingredience jsem dávala dost od oka, takže pokud se vám to bude zdát třeba dost máslové, přisypte mouku
náplň
- 1 a 1/2 vaničky tvarohu
- 1 vejce
- vanilkový cukr
- trochu mléka
Všechny ingredience na drobenku jsem dala do mixéru a nechala chviličku zpracovat. Je to rychlejší a o dost čistší - nikde není přebytečný nepořádek.
Předehřejte si troubu na 180° C. Koláčovou formu vysypávat nemusíte, drobenka je už dost mastná. 2/3 drobenky dejte naspod a trochu upěchujte. V míse vyšlehejte tvaroh s cukrem, vejce a nařeďte trochou mléka a dejte na drobenku. Hojně posypte rybízem a nakonec zbytkem drobenky. Koláč pečeme dozlatova, cca 35 min.
Se kterým ovocem pečete nejradši vy?
Á, ten vypadá božsky, nejraději mám asi banán, ale miluju i ostatní druhy ovoce!
OdpovědětVymazatVypadá to chutně,... já nejraději pěču s meruňkama nebo borůvkama :-)
OdpovědětVymazatPrávě včera jsem pekl, jeden koláč borůvkový a druhý byl také s červeným rybízem :) už jsou snězené, zdravím František
OdpovědětVymazatZítra ho hned vyzkouším :-). Jaký je cca rozměr té formy, v které jsi to pekla?? Mě totiž ta má přijde o hodně menší..
OdpovědětVymazat