úterý 9. července 2013

Rybízový

Při našem pátečním výletě na hrad Valečov, jsme po cestě objevili pár keříků rybízu. No a mě napadlo, si pár kuliček natrhat, byl sice kyselejší, ale do koláče s tvarohem tak akorát. Rybízový koláč jsem neměla co je rok dlouhý a tak byla ideální příležitost oprášit starou dobrou drobenku:-)

IMG_4324 copy

Na kulatou koláčovou formu potřebujete:

drobenka
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • 1/2 prdopeče
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
-> ingredience jsem dávala dost od oka, takže pokud se vám to bude zdát třeba dost máslové, přisypte mouku

náplň
  • 1 a 1/2 vaničky tvarohu
  • 1 vejce
  • vanilkový cukr
  • trochu mléka

Všechny ingredience na drobenku jsem dala do mixéru a nechala chviličku zpracovat. Je to rychlejší a o dost čistší - nikde není přebytečný nepořádek.

Předehřejte si troubu na 180° C. Koláčovou formu vysypávat nemusíte, drobenka je už dost mastná. 2/3 drobenky dejte naspod a trochu upěchujte. V míse vyšlehejte tvaroh s cukrem, vejce a nařeďte trochou mléka a dejte na drobenku. Hojně posypte rybízem a nakonec zbytkem drobenky. Koláč pečeme dozlatova, cca 35 min.

IMG_4321 copy

Se kterým ovocem pečete nejradši vy?

4 komentáře:

  1. Á, ten vypadá božsky, nejraději mám asi banán, ale miluju i ostatní druhy ovoce!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to chutně,... já nejraději pěču s meruňkama nebo borůvkama :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Právě včera jsem pekl, jeden koláč borůvkový a druhý byl také s červeným rybízem :) už jsou snězené, zdravím František

    OdpovědětVymazat
  4. Zítra ho hned vyzkouším :-). Jaký je cca rozměr té formy, v které jsi to pekla?? Mě totiž ta má přijde o hodně menší..

    OdpovědětVymazat