pondělí 19. srpna 2013

Květákové placky

Mám ráda květák, ale nerada ho obaluji v trojobalu a tak si radši udělám tyto zdravější placky, které se dají jíst samotné a nebo s nějakou bramborovou přílohou.

Na cca 9 placek budete potřebovat:

  • 1 menší květák
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • hrst petrželky
  • strouhanku na zahuštění
IMG_4442 copy

Květák si rozdělím na růžičky a uvařím v osolené vodě. Nechám ho vychladnout a rozšťouchám skoro na kaši, přidám vejce, koření a nasekanou petrželku. Postupně zahušťuji strouhankou. Až vznikne kompaktnější těsto, tvaruji z něj menší placky, které opékám na sucho či na oleji na pánvi. Těsto je dost křehké, takže je potřeba opatrně otáčet. Podávám s bramborami a petrželovým dipem:-)

Petrželový dip
  • malý bílý jogurt
  • trochu zakysané smetany
  • hrst nasekané petržele
  • citrónová šťáva
  • lžička hořčice
  • sůl a pepř
Všechny ingredience smíchám a ochutím solí a pepřem. Na závěr zakápnu citrónovou šťávou.

Jak zpracováváte květák vy?

4 komentáře:

  1. Mnam! Hned bych si dala..já miluju obalovaný květák:3

    OdpovědětVymazat
  2. Super, ja pridávam ešte aj trocha majoránky. Každopádne je to skvelé!

    OdpovědětVymazat
  3. podobný placičky si dělám s brokolicí, mám to hrozně ráda :D

    OdpovědětVymazat