Ano, i takto bych nazvala dort, který jsem asi před necelým měsícem upekla. Byla to tedy pořádná dávka kalorií a čokolády, ale musím říct, že zatím jeden z nejlepších, který jsem kdy jedla. Pojďme tedy na recept. Je částečně převzatý z webu Apetitu, ale přizpůsobila jsem ho svým potřebám a chutím.
Korpus:
Korpus:
- 140g tmavé čokolády - já použila 54%
- 140 g másla nakrájeného na kousky + na vymazání formy
- 1 lžíce instantní kávy
- 110 g hladké mouky
- 20 g tmavého kakaa (používám Kovandovi - není odtučněné a má výbornou chuť)
- 2 středně velká vejce
- 150 g cukru krupice
- 1/2 lžičky prdopece
- špetku sody
- 3 lžíce jogurtu
Na polevu:
- 120 g tmavé čokolády (viz výše), nalámané
- 150 ml smetaný ke šlehání
- trošku másla
1. Kruhovou dortovou formu
s odnímatelným dnem vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Troubu
předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do
kastrůlku, přidejte máslo a kávu.
Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí.
2. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao. V druhé misce smíchejte mokré ingredience - jogurt s vejci.
3. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Po vytažení nechte dostatečně vychladnout.
4. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na dva díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte. Korpusy můžete promazat i vaší oblíbenou marmeládou, kterou si smícháte s trochou teplé vody.
2. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao. V druhé misce smíchejte mokré ingredience - jogurt s vejci.
3. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Po vytažení nechte dostatečně vychladnout.
4. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na dva díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte. Korpusy můžete promazat i vaší oblíbenou marmeládou, kterou si smícháte s trochou teplé vody.
5. Ozdobte dle libosti. Já použila mražené lesní ovoce. Dejte do chladu ztuhnout a odležet.
No téda, ten vypadá božsky! Takovou nálož čokolády už jsem dlouho neměla a určitě bych si s chutí dala! :)
OdpovědětVymazatOkamžitě jsem do sebe naházela ferrera rocher aby mě na něj přešla chut:/ Vypadá božsky!
OdpovědětVymazatPáááni! V dubnu budu péct narozeninový dort, tak se snad i nechám inspirovat! :) parádní <3
OdpovědětVymazatJežíš jen se zakousnout!
OdpovědětVymazatKrása! :)
OdpovědětVymazat