neboli "plátkový dort"...když jsem ho viděla poprvé říkala jsem si, páni, to vypadá fakt efektně. Přijde mi, že je to taková neokoukaná technika, na moc blozích jsem to neviděla a tak jsem začala zkoumat, jak na to. Po shlédnutí pár videí jsem věděla, že to nebude až tak těžké, jak to vypadá a tak jsem se do toho pustila.
Doporučuji shlédnout nejedno video, např. na Youtube. Lépe to vypadá, pokud máte dort hodně vysoký, já to napoprvé zkusila jen s nízkým a v kakaové verzi. Líbí se mi třeba ty barevné, nebo takový ten ombre styl.
Na piškot:
- 5 vajec
- 1 lžíce oleje
- 180g cukru
- 200g hladké mouky
- 1/2 prdopec
Cukr si vyšleháme se žloutky do pěny. V jiné nádobě vyšleháme bílky do tuha. Ke žloutků pomalu přidáváme olej a mouku smíchanou s prdopecem. Nakonec lehce vmícháme vyšlehané bílky. Pečeme na 170°C cca 30 minut. Použila jsem klasickou dortovou formu o průměru 25 cm. Upečený piškot necháme úplně vychladnout.
Na krém:
- 2 tučné tvarohy - lze použít třeba i mascarpone
- půl hrnku másla
- 150g hořké čokolády
- cukr dle chuti
Čokoládu s máslem si rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu vychladnout. Poté zašlehejte oba tvarohy a nechte dostatečně ztuhnout v lednici. Krém musí být opravdu vychlazený, aby s ním šlo pracovat.
Teď už stačí jen piškot rozdělit na půl a naplnit částí krému. Další částí je potřeba potřít v tenké vrstvě samotný dort - dejte třeba i na hodinku znovu tuhnout do lednice. A pak už zbývá jen ozdobit - používala jsem cukrářský sáček s hladkou špičkou a rozmazávala jsem lžičkou:-)
Celou parádu pak dejte vychladit a ozdobte ovocem.
Žádné komentáře:
Okomentovat