úterý 1. dubna 2014

Petal cake

neboli "plátkový dort"...když jsem ho viděla poprvé říkala jsem si, páni, to vypadá fakt efektně. Přijde mi, že je to taková neokoukaná technika, na moc blozích jsem to neviděla a tak jsem začala zkoumat, jak na to. Po shlédnutí pár videí jsem věděla, že to nebude až tak těžké, jak to vypadá a tak jsem se do toho pustila.



Doporučuji shlédnout nejedno video, např. na Youtube. Lépe to vypadá, pokud máte dort hodně vysoký, já to napoprvé zkusila jen s nízkým a v kakaové verzi. Líbí se mi třeba ty barevné, nebo takový ten ombre styl.


Na piškot:
  • 5 vajec
  • 1 lžíce oleje
  • 180g cukru
  • 200g hladké mouky
  • 1/2 prdopec
Cukr si vyšleháme se žloutky do pěny. V jiné nádobě vyšleháme bílky do tuha. Ke žloutků pomalu přidáváme olej a mouku smíchanou s prdopecem. Nakonec lehce vmícháme vyšlehané bílky. Pečeme na 170°C cca 30 minut. Použila jsem klasickou dortovou formu o průměru 25 cm. Upečený piškot necháme úplně vychladnout.



Na krém:
  • 2 tučné tvarohy - lze použít třeba i mascarpone
  • půl hrnku másla
  • 150g hořké čokolády
  • cukr dle chuti

Čokoládu s máslem si rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu vychladnout. Poté zašlehejte oba tvarohy a nechte dostatečně ztuhnout v lednici. Krém musí být opravdu vychlazený, aby s ním šlo pracovat. 

Teď už stačí jen piškot rozdělit na půl a naplnit částí krému. Další částí je potřeba potřít v tenké vrstvě samotný dort - dejte třeba i na hodinku znovu tuhnout do lednice. A pak už zbývá jen ozdobit - používala jsem cukrářský sáček s hladkou špičkou a rozmazávala jsem lžičkou:-)

Celou parádu pak dejte vychladit a ozdobte ovocem.

Žádné komentáře:

Okomentovat