Ano, i já jsem se účastnila listopadové výzvy, kterou pořádal časopis Gurmet. Připravila ji pro nás skvělá foodblogerka Petra z blogu Kitchen and the city.
Neřekla bych, že to bylo něco složitého, či záludného. Mě spíš šlo o to, vyzkoušet i jiné typy dortů, než které občas dělám a vlastně si i tak trochu pohrát s dekorací dortu.
Dort byl vcelku jednoduchý i rychlý - korpus jsem si udělala den dopředu, abych ho měla řádně vychlazený.
Na formu o průměru 18 cm potřebujete - recept je převzatý přímo z Gurmetu:
korpus:
- 1 vejce
- 50g rozehřátého másla
- 180g hladké mouky
- 5 lžic kakaa
- 1 lžička prdopeče
- 1 lžička jedlé sody
- 200g cukru - dala jsem o něco méně
- 200g zakysané smetany
- 75 ml horké vody
krém:
- 500g mascarpone
- 1 šlehačka
- cukr
omáčka:
- kompotované višně
- kukuřičný škrob - 2 lžičky
stromky:
- 150g čokolády
- kousíček másla
Všechny ingredience jsem dala do robota a nechala hezky šlehat asi 10 minut. Těsto by mělo být hezky hladké a vyšlehané. Mezitím jsem si rozpálila troubu na 180°C. Poté jsem si vymazala a vysypala formu a nalila připravené těsto. Dala jsem péct na cca 50 min.
Omáčku si připravíte jednoduše. Slijte višně a šťávu svařte se škrobem a nechte vychladnout.
Mascarpone a šlehačku oslaďte a dejte vyšlehat do robota do tuha. Občas hlídejte, abyste nesrazili šlehačku.
Stromky si připravte jednoduše tím, že si roztopíte čokoládu nad vodní lázní. Necháte jí trochu vychladnout a přendáte do sáčku, kterému ustřihnete růžek. Stromky tvarujte na pečící papír a dejte vychladit do lednice.
Upečený korpus nechte dostatečně vychladnout a poté jej rozřízněte na tři části a dle fantazie už ozdobte krémem, omáčkou a višněmi.
2 komentáře:
Viděla jsem na instagramu a moc se mi líbí :) jsi šikovná, mě strašně nadchla chuť dortu u nás je to ted číslo jedna :)
Byly jste šikovný obě dvě, holky!
Okomentovat