pondělí 17. prosince 2018

Vaječný likér s vanilkou



Letos jsem se opět pustila do pokusu o vaječňák. A myslím, že tento recept nemá konkurenci. Povedl se totiž o dost lépe než vloni. Výborná chuť i konzistence. Půjčila jsem si tak trochu od Kuchařinky, ale dělala jsem z poloviční dávky a trochu upravila suroviny.



Na cca 1 litr potřebuješ
  • 4 žloutky
  • půl plechovky Salka
  • 0,5 l mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání - můžete dát i 12% smetanu
  • 15g moučkového cukru - nemusí být
  • vanilkový lusk
  • 200 ml tuzemského rumu 

Žloutky utřete s cukrem do pěny. Poté přidejte zbytek ingrediencí - mléko, salko, smetanu, vydlabaný lusk. Vše pomalu zahřívejte, dokud Vám směs nezačne houstnout. Je to vlastně takový lepší pudink. Po vychladnutí přilijte rum a přelijte do připravených lahví. Rumu můžete dát samozřejmě podle chuti - někdo má rád víc, někdo méně. Vaječný likér když vychladne, určitě Vám trochu zhoustne. Skladujte v lednici.
 


Nikdo z nás moc vaječňák nemusí, ale tomuhle tedy neodoláme! Pěkný advent!

3 komentáře:

  1. Ježíííš, ty jsi šikovná, máš to nádherné. Koňak mám ráda jako jediné alko, jinak vůbec nic nepiju. A tedy musí být ještě čokoládový :D

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné etiketky, a celkově musím pochválit nápad :)

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím tě, jak dlouho vydrží? Když se tepelně zahřívá, zvládne třeba i měsíc, dva, tři nebo do Velikonoc? :-) Napiš prosím na lucie.jenickova@email.cz, díky moc!

    OdpovědětVymazat