Letos jsem se opět pustila do pokusu o vaječňák. A myslím, že tento recept nemá konkurenci. Povedl se totiž o dost lépe než vloni. Výborná chuť i konzistence. Půjčila jsem si tak trochu od Kuchařinky, ale dělala jsem z poloviční dávky a trochu upravila suroviny.
Na cca 1 litr potřebuješ
- 4 žloutky
- půl plechovky Salka
- 0,5 l mléka
- 100 ml smetany ke šlehání - můžete dát i 12% smetanu
- 15g moučkového cukru - nemusí být
- vanilkový lusk
- 200 ml tuzemského rumu
Žloutky utřete s cukrem
do pěny. Poté přidejte zbytek ingrediencí - mléko, salko, smetanu,
vydlabaný lusk. Vše pomalu zahřívejte, dokud Vám směs nezačne houstnout.
Je to vlastně takový lepší pudink. Po vychladnutí přilijte rum a
přelijte do připravených lahví. Rumu můžete dát samozřejmě podle chuti -
někdo má rád víc, někdo méně. Vaječný likér když vychladne, určitě Vám
trochu zhoustne. Skladujte v lednici.
Nikdo z nás moc vaječňák nemusí, ale tomuhle tedy neodoláme! Pěkný advent!
Ježíííš, ty jsi šikovná, máš to nádherné. Koňak mám ráda jako jediné alko, jinak vůbec nic nepiju. A tedy musí být ještě čokoládový :D
OdpovědětVymazatKrásné etiketky, a celkově musím pochválit nápad :)
OdpovědětVymazatProsím tě, jak dlouho vydrží? Když se tepelně zahřívá, zvládne třeba i měsíc, dva, tři nebo do Velikonoc? :-) Napiš prosím na lucie.jenickova@email.cz, díky moc!
OdpovědětVymazat