Trošku out off topic, ale tyto skvělé "lívance" tedy bliny jsem vyráběla na dámskou jízdu, která se u nás doma konala v prosinci. Říkala jsem si, že bych měla zkusit něco nového a neokoukaného. Ale byl to trochu risk, protože ne každý má rád uzeného lososa a kopr - třeba jako já:-D Nebála jsem se toho, protože vím, že Kuba by to snědl na posezení, kdyby to holkám nechutnalo. Nakonec i já jsem si dala a musím konstatovat, že mi to moc chutnalo, takže určitě to do budoucna plánuji znovu.
Takže tedy:
- 100g hladké mouky
- 35g pohankové mouky - dávala jsem celozrnnou
- ½ lžičky soli
- 1 lžička sušeného droždí
- 125 ml mléka
- 80g zakysané smetany
- 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
- olej
Na ozdobu
- uzený losos
- zakysaná smetana - tučná
- citrónová šťáva
- kopr
- sůl, pepř
Obě mouky, sůl a droždí promíchejte v míse. Mléko a zakysanou
smetanu dejte do rendlíku na mírný plamen a za stálého míchání dvě
minuty prohřívejte, aby byly vlažné. Sejměte z ohně. Přidejte žloutek a
prošlehejte, aby se vše spojilo. Mléčnou směs postupně vmíchejte do
moučné a vymíchejte dohladka.
Zakryjte čistou vlhkou utěrkou a dejte do
tepla na půl hodiny, nebo na tak dlouho, aby se na povrchu objevily
bubliny. Bílky prošlehejte na sníh – po vytažení metel
by se měly tvořit špičky. Přidejte ke směsi a důkladně promíchejte, aby
získali stejnorodé těsto.
Lehce vymazanou nepřilnavou
pánev zahřejte na středním ohni. Na pánev po lžičkách nanášejte hmotu a
pečte minutu až dvě, nebo tak dlouho, aby se na povrchu objevily
bubliny. Otočte a pečte ještě minutu dvě, nebo dozlatova. Nechte
zchladnout.
Zakysanku si ochuťte trochou soli a pepřem, přidejte citrónovou šťávu a nadrobno nasekaný kopr. Bliny ozdobte kopečkem smetany, nakrájeným lososem a snítkou kopru:-)
Žádné komentáře:
Okomentovat