středa 11. března 2015

Bliny se zakysankou a lososem



Trošku out off topic, ale tyto skvělé "lívance" tedy bliny jsem vyráběla na dámskou jízdu, která se u nás doma konala v prosinci. Říkala jsem si, že bych měla zkusit něco nového a neokoukaného. Ale byl to trochu risk, protože ne každý má rád uzeného lososa a kopr - třeba jako já:-D Nebála jsem se toho, protože vím, že Kuba by to snědl na posezení, kdyby to holkám nechutnalo. Nakonec i já jsem si dala a musím konstatovat, že mi to moc chutnalo, takže určitě to do budoucna plánuji znovu. 
 Vycházela jsem ze základního receptu na webu apetitu:

Takže tedy:
  • 100g hladké mouky
  • 35g pohankové mouky - dávala jsem celozrnnou
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 125 ml mléka
  • 80g zakysané smetany
  • 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
  • olej
Na ozdobu
  • uzený losos
  • zakysaná smetana - tučná
  • citrónová šťáva
  • kopr
  • sůl, pepř



Obě mouky, sůl a droždí promíchejte v míse. Mléko a zakysanou smetanu dejte do rendlíku na mírný plamen a za stálého míchání dvě minuty prohřívejte, aby byly vlažné. Sejměte z ohně. Přidejte žloutek a prošlehejte, aby se vše spojilo. Mléčnou směs postupně vmíchejte do moučné a vymíchejte dohladka. 

Zakryjte čistou vlhkou utěrkou a dejte do tepla na půl hodiny, nebo na tak dlouho, aby se na povrchu objevily bubliny. Bílky prošlehejte na sníh – po vytažení metel by se měly tvořit špičky. Přidejte ke směsi a důkladně promíchejte, aby získali stejnorodé těsto.

 Lehce vymazanou nepřilnavou pánev zahřejte na středním ohni. Na pánev po lžičkách nanášejte hmotu a pečte minutu až dvě, nebo tak dlouho, aby se na povrchu objevily bubliny. Otočte a pečte ještě minutu dvě, nebo dozlatova. Nechte zchladnout.

Zakysanku si ochuťte trochou soli a pepřem, přidejte citrónovou šťávu a nadrobno nasekaný kopr. Bliny ozdobte kopečkem smetany, nakrájeným lososem a snítkou kopru:-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat