pondělí 16. března 2015

"Svařákový" perník

Každý měsíc fotím většinou nějaké koření, či drobné doplňky do krámku Kouzlo koření, které najdete v Liberci v Pražské ulici. Náhodou se mi dostala do ruky směs koření "svařené víno." My ale moc doma svařáku neholdujeme, a tak jsem se rozhodla přidat směs do perníku - Je to vlastně takový ochucený kořeněný cukr, který obsahuje - cukr, pravou vanilku, bobkový list, muškátový ořech, hřebíček, pomerančovou a citronovou kůru, badyán a skořici. Vše je mleté a tak se to dá parádně využít. 




Teď už k samotnému receptu, je to obyčejný perník s vůní svařáku a jablek.

Na plech potřebujete:
  • 2 hrnky polohrubé mouky (dávala jsem část celozrnnou)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do perníku
  • půl hrnku oleje - lze nahradit například jablečným pyré
  • 2 vejce
  • 1 lžíci kakaa
  • 2 hrnky nakrájených jablek - můžete dát i strouhaná
  • půl sáčku svařákového koření - viz výše
  • cukr dle chuti - cca půl hrnek až hrnek
na polevu:
  • čokoládu
  • půl kelímku smetany ke šlehání
Troubu si předehřejte na 180°C. Veškeré ingredience na perník si smíchejte do hladkého těsta.Vylijte na plech a posypte zhusta jablky. Dejte péct a propečenost hlídejte špejlí. Ještě horký perník polijte čokoládovou polevou, kterou jste si vytvořili z roztopené čokolády ve smetaně.

1 komentář:

  1. perník peču z úplně stejného těsta, umím ho od malička a dá se snadno předělat na těsto na bublaninu nebo třeba na muffiny :)
    ale použít svařákové koření jinam, než do svařáku, by mě vážně nenapadlo :D supr! opravdu by mě zajímalo, jak to chutná :)

    OdpovědětVymazat