Znáte? Určitě například z mekáče... dělají je snídaňové s vajíčkem a slaninou. Pssst, mě tedy chutnají...mají krásně opečený křupavý muffin. Nedopřávám si ho denně, možná tak 3 do roka:-D
Rozhodla jsem se ho tedy připravit doma, recept jsem převzala z blogu kublanka.cz, ale dala jsem dva druhy muk (cca 200g hladké a 100g celozrnné). Proto asi moje muffiny byly dost hutné, a ne ty nadýchané, které znám. Uvidíme příští pokus, třeba vyjdou perfektně. Ale ani tyhle nebyly špatné - s vajíčkem a šunkou a druhý sladký - arašídové máslo a jahody.
Převzato z blogu kublanka.cz
Potřebujeme:
- 300 g hladké mouky - já dávala 200g hladké a 100g celozrnné
- 15 g cukru krupice
- 15 g změklého másla na kostičky
- 7 g sušeného droždí
- 170 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 6 g soli
- 15 g polenty
- olej na vymazání
Mouku prosejeme do velké mísy, přidáme sůl a promícháme. V menší misce
smícháme vlažné mléko, droždí a cukr. Počkáme, až se nám na hladině
začne dělat pěna (asi 10 minut).
V mouce si uděláme důlek, do kterého vlijeme drožďovou směs, přidáme
vejce a máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které ještě deset minut ručně
prohněteme na válu. Těsto musí být jemné a pružné.
Olejem vytřeme velkou mísu, dáme tam těsto, zakryjeme potravinářskou
fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti. Mezitím si připravím
plech vyložený pečícím papírem, který posypeme polovinou kukuřičné mouky
anebo polenty.
Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na placku o
tloušťce 1,5 cm. Vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrajujeme muffiny - použila jsem obyčejnou skleničku.
Zbylé těsto prohněteme, rozválíme a vykrájíme zbylé muffiny. Pokládáme je na posypaný pečící papír. Všechny muffiny potom posypeme druhou polovinou polenty. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout přibližně 30 minut.
Na středním ohni si rozpálíme silnostěnnou pánev, na které opékáme vykynuté muffiny 6-7 minut z každé strany dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce. Poté je rozřízneme a řeznou plochu opečeme. Plníme dle libosti:-)
Žádné komentáře:
Okomentovat