Byl to takový malý pokus a celkem vyšel. Narazila jsem na dort na webu Pradobrot - verze borůvková. No a ty barvy! Tak jsem se do toho taky pustila, jenže borůvky byly pekelně drahé. Tak jsem udělala kompromis a dala lesní směs. Myslím, že první pokus vyšel celkem obstojně, co myslíte?
Až na tu kopu nádobí, měření, vážení...:-D ale co bychom pro naše dobro neudělali, že? Vycházela jsem z receptu ze zmíněného webu, jen jsem upravila pár věcí.
Sušenkový základ:
- 120 g máslových sušenek nebo esíček
- 60 g másla
Sušenky nadrtím. Máslo rozpustíme, nalijeme na
drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Dáme
alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.
Pyré z lesní směsi
Pyré z lesní směsi
- 500 g lesního ovoce - použila jsem mraženou směs z Lidlu
- cukr dle chuti a kyselosti ovoce
Ovoce i cukr dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu.
Na mírnějším ohni pak vaříme a lehce redukujeme asi 10 minut. Pyré
necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník.
Přepasírované pyré rozdělíme do tří mističek - do první dáme 4 díly, do druhé 2 díly a do třetí 1 díl. A tento poměr opakujeme, dokud nám pyré stačí
Krém:
- 2 sáčky želatiny - možná by stačil i jeden a půl - v původním receptu je 9 plátků želatiny - ale ta mi přijde předražená, když vlastně udělá službu i ta prášková za 2.90Kč:-)
- 250 g mascarpone
- 200 g cukru - spíš podle vaší chuti
- 500 g tvarohu
- 100 g smetany ke šlehání
Všechny ingredience na krém si dáme do robota necháme šlehat na nižších otáčkách cca 5 min. Měli bychom tak mít kompaktní hladký krém
Krém si rozdělíme na tři rovnoměrné části.
"Kompletace" dortu:
Želatinu rozdělíme na tři stejné hromádky a zalijeme trochou vody a necháme bobtnat. Na každé patro dortu budeme potřebovat:
1/3 krému
1/3 želatiny
a část pyré - na nejspodnější část samozřejmě to s největším množství atd.
Želatinu si vždy připravíme až těsně před tím, než budeme míchat další patro dortu. Namočenou ji necháme ohřát v rendlíku, aby se úplně rozpustila a přidáme ovocné pyré. Poté zamícháme do krému a můžeme začít s vrstvami. Takto opakuje u dalších dvou vrstev
Jednotlivé vrstvy musíme vždy nechat vychladnou v lednici, aby se nám nepromíchaly. No a pokud jsme vše dělali správně, budeme mít ve výsledku ombre vzhled dortu:-) Ozdobíme dle libosti.
Borůvková veze vypadá na efekt o dost lépe, ale s jiným ovocem nic nepokazíte. Ve výsledku to není nic složitého, ale toho nádobí...:-D
Tak co, pustíte se do něj?
Krásný a vypadá poměrně jednoduše takže ho během léta určitě musím vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatvypadá fantasticky, taky se na něj chystám ta borůvková verze byla totiž silně nakažlivá :-)
OdpovědětVymazatVěrka
Vypadá nádherně, budu ho muset také zkusit :-) Děkuji za tip! Radka
OdpovědětVymazat