Už od začátku června si pohrávám s myšlenkou, že bych se mohla zapojit do Lidl food challenge. Taky proč ne, že? Ve výhře je libovolný kurz od Romana Pauluse, a to by byl tedy zážitek! Ale stojím při zemi, a nedělám si velké iluze. Od Lidlu bylo jasné zadání.
Použít tři hlavní ingredience - čokoládu, vanilkové sušenky a sezónní ovoce.
No a o víkendu mě to trklo, mohla bych udělat moji oblíbenou čokoládovou pěnu a k tomu využít vanilkové sušenky, které jsem udělala v karamelu. Celé jsem to doplnila malinami, které se k tomu hodí - jsou kyselejší a tak podtrhnou chuť čokolády.
Jdeme tedy na recept:
čokoládová pěna
- 180g čokolády - použita tedy z lidlu 52% - líbí se mi, že má dílky rozděleny po 10g a člověk to nemusí vážit
- 4 bílky
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 žloutek
- 80ml horkého mléka
- špetka soli
- vanilkový lusk, nebo vanilková esence
"karamelové" sušenky
- 50g vanilkových sušenek
- 2 lžíce cukru
- 50g másla
Připravíme si nejprve čokoládovou pěnu. Ve vodní lázni si roztopíme čokoládu a zalijeme horkým mlékem, přidáme špetku soli a vanilku Vše spojíme v kompaktní a hladkou hmotu. Čokoládu necháme dostatečně vychladnout a zašleháme jeden žloutek. V druhé míse si vyšleháme bílky s cukrem. Cukr přidáváme postupně.
Pokud máme dobře vychladlou čokoládu postupně do ní přimícháme vyšlehaný sníh. Přidáváme opravdu po částech, aby nám sníh nespadl. Takto připravenou pěnu si nalijeme do mísy a necháme alespoň 2 hodiny chladit v lednici.
Karamelové sušenky připravíme jednoduše. V robotovi si necháme rozdrtit sušenky na jemno. Mezitím si na pánvi necháme rozpustit cukr - nemícháme. Přidáme máslo a necháme rozpustit. Přisypeme sušenkovou drť a pěkně obalíme ve vzniklém karamelu, ještě chviličku opékáme a poté odstavíme, abychom to nepřipálili.
Z vychladlé pěny pak tvarujeme dvěma lžícemi větší noky. Posypeme karamelovými sušenkami a ozdobíme malinami.
Moc držím palce, protože tahle dobrota vypadá úžasně!
OdpovědětVymazatMňam, to vypadá nádherně. Přeju hodně štěstí :)
OdpovědětVymazatwww.meadelaida.blogspot.com
Vypadá to skvěle, Saši! Budu držet palce ;-)
OdpovědětVymazat