čtvrtek 30. července 2015

Bramborový salát skoro podle Zdendy



V televizi je nepřeberné množství pořadů o vaření. My rádi koukáme na Pohlreicha, momentálně na Rozpal to, šéfe. V jednom z minulých dílů dělal netradiční bramborový salát, a tak jsem si řekla, že zkusím jinou variantu, než tu klasiku na Vánoce...Všechny ingredience jsme samozřejmě doma neměla, tak jsem trochu improvizovala.



Potřebujete:
  • nové brambory
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • ředkvičky - i tu zelenou část
  • 1 cibuli
  • 1 lžíce cukru
  • červený vinný ocet
  • sůl, pepř
  • pažitku, hladkolistou petržel
  • 5 nakládaných okurek

Brambory si ve slupce uvařte. Do větší mísy dejte zakysanou smetanu, hořčici, střik vinného octa, sůl a pepř. Promíchejte. Přidejte očištěné a nakrájené ředkvičky. Zelenou část od ředkviček dobře umyjte a nakrájejte. Přidejte ke zbytku. Uvařené brambory nakrájejte na větší kousky a přidejte do mísy i s nakrájenými okurkami.


Cibuli nakrájejte na jemno a nechte orestovat na troše másla s olejem. Zasypte lžící cukru a nechte zkaramelizovat, nakonec zakápněte vinným octem a nechejte jej vyvařit. Cibuli přidejte do salátu a dobře promíchejte. Ke konci přidejte nasekanou pažitku a petržel. Podávejte s masem, rybou, či jen tak samotný.

pondělí 27. července 2015

Koláč s tvarohem a čerstvým ovocem


Koláčů, bábovek, dortů a jiných sladkých věcí není nikdy dost. Tak proč si ten život zase něčím neosladit.

Na jednu koláčovou formu potřebujete

korpus:
  • 160g hladké/polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce 
  • 100g másla 
  • 80g cukru
  • větší hrst rozdrobených (rozmixovaných na prach) sušenek -  Bebe rodinné či podobné

Veškeré ingredience dejte do robota - práci udělá za vás. Vymažte si formu máslem a vysypte trochou polohrubé mouky. Těsto natlačte rovnoměrně do formy.

tvarohová náplň
  • 250ml smetany
  • 120g tvarohu - ve vaničce
  • cukr dle chuti
  • vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk
  • 1 vejce
  • a půl sáčku vanilkového pudinku
Všechny suroviny na náplň zlehka vyšlehejte, slaďte dle svojí chuti. Dejte na koláč a vložte do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečte, dokud není vršek koláče lehce nahnědlý. 


Nechte vychladnout a ozdobte čerstvým sezónním ovocem - já použila jahody, mango, třešně a borůvky.

pátek 24. července 2015

MASA BUKA řecká taverna

http://www.masabuka-reckataverna.cz/fotogalerie/interier/

Mám ráda neobvyklé podniky, kde nedělají jen klasické české hotovky. A právě tenhle podnik, který najdete v Liberci kousek od Šaldova náměstí to splňuje. Vaří řeckou kuchyni, která v Liberci chyběla. Obsluha je milá a ráda poradí, co dobrého si dát. Byla jsem zde několikrát, a nikdy jsem neodcházela zklamaná.



Přes obědy vaří polední menu, které obsahuje polévku a hlavní jídlo, kolem 100 Kč. Můžete si dát i zvýhodněné pité anebo 1l láhev chlazené kohoutkové vody za 35 Kč. Interiér je moc útulný, ale ve velkých vedrech tam tedy bylo pěkně horko...i když to se dá pominout. Dáte si něco studeného a hned Vám je příjemněji.

O víkendu pak vaří i netradiční řecké speciality. Pokud tedy nebudete vědět, kam v Liberci zajít, určitě to vezměte i přes tuto řeckou tavernu - myslím si, že neodejdete zklamaní. 

Jen pozor, do 31.8. mají letní pauzu. Dejte mi pak vědět svoje dojmy z návštěvy.

A co jsem ochutnala?

Kuřecí souvlaki s domácím pečeným bramborem a tzaziki 


 Vepřový gyros s pita chlebem a tzaziki

Řecký burger se sýrem feta


Salát s gyrosem a pita chlebem




Fotky interiéru jsem si vypůjčila přímo z jejich webových stránek.

úterý 21. července 2015

Domácí vanilková zmrzlina & affogato


První pokus vanilkové zmrzliny celkem ušel - ano nebyla krásně hladká a nadýchaná, jak bych si představovala, ale nechtěla jsem dělat dlouhou přípravu a tak jsem si na internetu našla recept, který by mi vyhovoval i časově. 

Padl mi do oka ten z kopečku, a tak jsem se do něj pustila.

Potřebujete:
  • 250 ml šlehačky (33%)
  • 250 ml smetany (12%)
  • 1 vanilkový lusk
  • cukr dle chuti
  • 2 žloutky 

Vše vlijte do jednoho rendlíku - žloutky dobře rozšlehejte. Přidejte celý lusk, ze kterého vydlabete semínka. Zahřejte alespoň na 85°C na cca 2 minuty. Na více určitě ne, abyste neudělali míchaná vejce. Přelijte do nádoby, kterou poté vložíte do mražáku. Občas je dobré zmrzlinu promíchat, aby se Vám nevytvořili krystalky ledu - to se mi stejně nepovedlo docílit. A tak, když si vzpomenete, promíchejte.

Nechte mrazit alespoň do druhého dne. Podávejte pak v libovolné kombinaci.

My si doma nejraději děláme Affogato - tedy kopeček vanilkové zmrzliny přelitý jedním espressem.




a nebo jen klasicky s čerstvým ovocem 

 

sobota 18. července 2015

Kuřecí souvlaki s tzaziki a grilovanou paprikou




Jednoduché letní jídlo jak na gril, i doma na pánvi ho zvládnete. My použili domácí kontaktní gril, který je součástí toustovače a vaflovače.

Souvlaki
  • kuřecí prsa
  • sůl, pepř
  • oregáno
  • olivový olej
  • česnek
Kuřecí maso si nakrájejte na stejně velké kousky - osolte a opepřete. Vložte do mísy zalijte trochou olivového oleje, přidejte vymačkaný česnek a cca dvě lžičky oregána. Nechte alespoň hodinku odpočívat v chladu. Poté napíchejte na špejle a opečte na grilu/pánvi.

Tzaziki
  • řecký jogurt
  • okurka
  • česnek
  • sůl, pepř
Okurku oloupejte a vyndejte z ní dužinu. Nastrouhejte a vymačkejte z ní přebytečnou vodou. Osolte, opepřete. Přidejte česnek a trochu olivového oleje. Někdo dává i kopr, ten já doma bohužel neměla.

Grilovaná paprika
  • paprika
  • olivový olej
Papriky zbavte jádřince a pokapte trochou olivového oleje. Grilujte, či opékejte na pánvi. Měly by zůstat ještě křupavé.

středa 15. července 2015

Letní snídaně


Zatímco vy si válíte doma šunky někde u televize, nebo na zahradě na sluníčku. My se letos vydali poznávat krásy Norska - kde je tedy o poznání chladněji, v některých partiích je i podle web kamer dost sněhu. Připravila jsem pro Vás tedy pár článků/fotografií dopředu, aby to tu neusnulo na vavřínech.

Co takhle se rozmazlovat doma každý den? Krásně připravená snídaně s lehkým piškotový dezertem alá tiramisu - ale v letní verzi s tvarohem a sezónním ovocem.


Melounová limonáda je letos tutovka -  v těch vedrech co panovaly, jsme ji spořádaly nespočítaně - rozmixujte melounovou dužinu, přidejte citrónovou šťávu, mátový sirup - či jiné sladidlo. Přepasírujte přes jemné síto a dolijte sodovkou a přidejte led. Neskutečná lahoda!



neděle 12. července 2015

Pulled pork burger



Asi budu snad jedna z posledních bloggerek, která dělala doma trhaný vepřový burger..nj, nebyl čas, ani pomyšlení. Ale přehoupl se červenec a tím začali moje prázdniny - rozuměj dovolená. Víc času na vyvařování, nakládání, zavařování, pečení atd...i když, já si ten čas na tu buchtu, dort či něco sladkého vždy udělám. Nebudu Vám sem vypisovat recept na pulled pork - na internetu je ho všude dost. Dělala jsem podle osvědčeného od Kuchařinky.

Příprava se zdá poněkud složitější, ale věřte, že se vyplatí a vy si pochutnáte!

 Recept na maso, marinádu a bbq omáčku jsem tedy vzala odtud

 Housky, které se opravdu povedly, jsem dělala podle tohoto receptu.


 Ve finále si pak burger můžete sestavit podle svých chutí - přidat sýr, zeleninu, čili atd. 


pátek 10. července 2015

Tříbarevný dort s malinovou pěnou


Protože jsem měla spoustu dotazů na recept, tak jsem stáhla fotky a sepsala Vám to tu:-) Je to dort opravdu jednoduchý a celkem i rychlý a myslím si že i dobrý. Pustíte se do něj? Jedná se dort nepečený, vyžaduje tedy jen zchlazení v lednici na pár hodin.

úterý 7. července 2015

Mölkky & finská Pulla

Koncem června se na místě zvaném Dubák v Liberci uskutečnil malý turnaj ve hře Mölkky - hra pocházející z Finska.

pondělí 6. července 2015

Tartaletky s crème pâtissière a ovocem


neboli s vanilkovým krémem:-) Už nějakou dobu se mi ve skříni povalují košíčky z lineckého těsta, koupila jsem je za pár korun ve Spencerovi, no přesněji s tou žlutou cenovkou. Cena bývá většinou třeba jen třetinová, a tak jsem je tam nemohla nechat. 

středa 1. července 2015

Slavíme!

Je 1.7. a já měla dnes oficiálně dovolenou...a ještě mě čeká dalších 34 pracovních dní dovolené, jupijou:-) 

Jak si užíváte léto vy? Kam plánujete dovolenou?

 Posílám pár nezařazených obrázků:-)