úterý 21. července 2015

Domácí vanilková zmrzlina & affogato


První pokus vanilkové zmrzliny celkem ušel - ano nebyla krásně hladká a nadýchaná, jak bych si představovala, ale nechtěla jsem dělat dlouhou přípravu a tak jsem si na internetu našla recept, který by mi vyhovoval i časově. 

Padl mi do oka ten z kopečku, a tak jsem se do něj pustila.

Potřebujete:
  • 250 ml šlehačky (33%)
  • 250 ml smetany (12%)
  • 1 vanilkový lusk
  • cukr dle chuti
  • 2 žloutky 

Vše vlijte do jednoho rendlíku - žloutky dobře rozšlehejte. Přidejte celý lusk, ze kterého vydlabete semínka. Zahřejte alespoň na 85°C na cca 2 minuty. Na více určitě ne, abyste neudělali míchaná vejce. Přelijte do nádoby, kterou poté vložíte do mražáku. Občas je dobré zmrzlinu promíchat, aby se Vám nevytvořili krystalky ledu - to se mi stejně nepovedlo docílit. A tak, když si vzpomenete, promíchejte.

Nechte mrazit alespoň do druhého dne. Podávejte pak v libovolné kombinaci.

My si doma nejraději děláme Affogato - tedy kopeček vanilkové zmrzliny přelitý jedním espressem.




a nebo jen klasicky s čerstvým ovocem 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat