úterý 7. července 2015

Mölkky & finská Pulla

Koncem června se na místě zvaném Dubák v Liberci uskutečnil malý turnaj ve hře Mölkky - hra pocházející z Finska.

Sešlo se nás úctyhodných 15. Přihlásit se mohl kdokoliv chtěl, ale Liberečáci asi moc na hraní nejsou?! V rámci akce na dubáku jsme ještě udělali malou grilovačku, kdy si každý donesl co mu hrdlo ráčilo...a já, protože jsem měla turnaj na starosti, jsem zvládla upéct alespoň tradiční finskou Pullu, neboli skořicového šneka s kardamomem.





Turnaj jsme hráli na jednotlivce a v malých 4 členných týmech. Vítězové z každého týmu pak soupeřili ve finále. Každý z vítězů si pak odnesl ceny, které do turnaje věnovalo Albi. Plus jsme ještě rozdali sady Mölkky, které nám po turnaji zůstaly. Myslím, že se odpoledne náramně vyvedlo a určitě doufáme v další zopakování. No a teď k receptu na Pullu:-)

Na cca 16 ks šneků:
  • 250ml vlažného mléka 
  • 25g cukru 
  • 1 sáček sušeného droždí (7g), nebo 25g čerstvého droždí 
  • 450g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 50g měkkého másla
  • 1 vejce
  • 50g cukru
  • Mletý kardamom
náplň
  • 75g změklého másla
  • 75g cukru
  • lžička mleté skořice
Z mléka, cukru a droždí si uděláme kvásek, který necháme vzejít. Mezitím si v míse promícháme mouku, sůl, vejce, máslo, zbytek cukru a kardamom. Přidáme kvásek a necháme pracovat robota na nižších otáčkách. Těsto by mělo být hezky vláčné a hladké. Na teplém místě necháme vykynout. Mezitím si ze změklého másla, cukru a skořice připravíme náplň.

Vykynuté těsto rozválíme na placku a potřeme náplní. Zabalíme jako roládu a krájíme na cca 2cm roládky, které dáme na pečící papír, nebo do připravených mufinových košíčků. Každého šneka pomažeme vajíčkem.

Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C na cca 30 minut.

1 komentář:

  1. Opět díky za inspiraci! Na to, že tu neznají polohrubou mouku a místo válečku mám flašku s vínem (červenym ;), tak se šneci docela povedly.

    OdpovědětVymazat