čtvrtek 24. září 2015

Dýňová polévka s chilli

Podzim, dýně, listí a burčák (no ten jsem ještě letos neměla), tak nějak by se dalo charakterizovat momentální období, které venku převládá. I když listí ještě zbarvené není, včera podzim podle kalendáře nastal. V regálech obchodů se válí nepřeberné množství druhů/velikostí dýní. Moje oblíbená polévka podzimu je dýňová, tedy z dýně hokaidó. 

http://www.vinodoc.cz/olivove-oleje/extra-panensky-olivovy-olej-titone-valli-trapanesi-dop-2014-bio

Tentokrát jsem ji trochu přikrášlila výborným olivovým olejem, chilli a trochou parmezánu:-)

Na hrnec polévky:-) dělám od oka
  • 1 menší dýně hokaido
  • zeleninový vývar (mám v mražáku pro horší chvíle)
  • cibule
  • chilli koření
  • olivový olej
  • máslo
  • šálek smetany -  stačí 12%
  • hrst parmezánu
http://www.vinodoc.cz/olivove-oleje/extra-panensky-olivovy-olej-titone-valli-trapanesi-dop-2014-bio

Na másle si orestuji cibulku dozlatova a přidám očištěnou dýní (neloupu, jen zbavím dužiny). Nechám chvíli opékat a poté zaliji vývarem, osolím, opepřím a přidám chilli. Vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem na krémovou konzistenci, přidáme hrst parmazánu, smetanu a krátce provaříme a dochutíme. Před podáváním zakápneme hojně olivovým olejem a můžeme přisypat ještě parmazán

1 komentář:

  1. Túto si musím aj ja urobiť. :3
    www.tobecreativehasnolimits.blogspot.com

    OdpovědětVymazat