Jedna výborná rychlovka, pokud zrovna nevíte, co vařit. Miluju hrášek, nejradši bych dělala pořád hráškovou polévku a nebo i jen tak samotný na másle:-) Ale zásoby v mrazáku se ztenčili a na polévku už by nezbylo, a tak jsem se pustila do pesta. Je jednoduché a přitom moc dobré!
na 2-3 porce
- 200g hrášku
- 1 cibule
- hrst strouhaného parmezánu nebo gran moravie
- olivový olej
- hrst čerstvé bazalky
- citrónová šťáva
- sůl a pepř
Nejprve si připravíme dva hrnce. Do jednoho dáme vařit vodu na těstoviny a uvaříme je dle návodu - spíš al dente. Do druhého dáme též vodu a přilijeme tak 2-3 lžíce octa - dáme vařit.
Cibuli si orestujeme doměkka. Přidáme hrášek a podlijeme trochou vody, opravdu jen maličko. Ochutíme solí a pepřem. Přendáme do blendru (nebo použijeme ponorný mixér) a přidáme citrónovou šťávu, bazalku, olivový olej a parmezán. Mixujeme dohladka. Podle potřeb přidáváme olivový olej. Na závěr ještě dochutíme. Smícháme s těstovinami.
Zastřené vejce:
Vejce si vyklepneme do mističky. Do připravené vroucí vody s octem ponoříme vařečku a uděláme vír. Pomalu přilijeme vejce a vaříme cca 3-4 minuty. Žloutek by měl zůstat tekutý.
Vypadá to lákavě
OdpovědětVymazat