čtvrtek 24. prosince 2015

Veselé Vánoce!

Krásné Vánoce, spoustu pohody, dobrého jídla a splněných přání!




pátek 18. prosince 2015

Balíme dárečky


Letos jsem si opravdu s balením užila. Ač máme doma spousty balicího papíru, vybrala jsem si jen ten obyčejný - klasický balící papír. Doma mám spousty serepetiček - lepítka, provázky, washi pásky, stuhy a tak jsem je konečně mohla využít, abych se vyřádila.


Jako jmenovky jsem použila po domácky vyrobenou hmotu, která na vzduchu ztvrdne - je vyrobena ze škrobu, sody a vody. Dělala jsem podle tohoto návodu. Má všestranné využití,  krásně se s ní pracuje. Máme i jako ozdoby na stromeček.

A jinak! Nekonečnou studnicí nápadů najdete třeba na Pinterestu, kam se chodím dost často inspirovat:-)
 

S čím jsem tvořila?


Balicí papír - IKEA
Lepítka kulatá - KIK
Lepítka srdíčka - Aliexpress
Provázky - Tchibo
Barevné lepící pásky - Aliexpress, KIK, Ebay
Stuhy - galanterie



středa 16. prosince 2015

Pusinkový stromeček



Z vaječňáku a jiného pečení mi v lednici zbývá pořád hodně bílků. Včera jsem totiž někde zahlédla, že místo klasických pusinek bych mohla udělat roztomilejší verzi a to stromečky, které se teď k Vánocům hodí.

Takže je to vlastně takové netradiční pojetí na tradiční pusinky:-) 


 Na jeden plech budete potřebovat:
  • 3 bílky
  • 180g cukru krystal/krupice
  • špetku soli
  • cukrářské posypky
Bílky si vyšleháme skoro dotuha. Přisypeme cukr a šleháme tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí a sníh nám nedělá krásné špičky. Kdo by chtěl obarvit třeba zeleným barvivem může. Ale já zvolila elegantnější variantu v bílé:-)

Předehřejeme si troubu na 100°C a plech vyložíme pečícím papírem.

Bílkovou hmotu přendáme do sáčku s hladkou špičkou. Stromeček vytvoříme tak, že ho budeme vrstvit - cca tři vrstvy. Děláme postupně. Poté ozdobíme barevnými posypkami.


Sušíme v troubě nejméně 1 hod a 45 min.

úterý 15. prosince 2015

Jedlé dárky - domácí slaný karamel


Stále nevíte co pod stromeček a chcete darovat něco více osobního, domácího a z lásky? Zkuste třeba slaný karamel nebo můj loňský vaječný likér

Karamel jsem letos vyráběla poprvé a povedl se mi až na potřetí...první se mi nějakým záhadným způsobem srazil, druhý jsem děsně přesolila a ten třetí se vyvedl na jedničku, tedy aspoň pro mě:-)

Letos jsem dělala dvě várky vaječňáku:-) 

http://www.matostavu.cz/2014/12/vajecny-liker-s-vanilkou.html



Co potřebujete:
  • skleničku, do které karamel přelijete
  • hrnek cukru - měla jsem objem 250ml
  • jedna šlehačka - taky vyšla na objem 250ml - měla by mít pokojovou teplotu
  • dvě lžíce másla
  • sůl
Cukr si dejte nejlépe do teflonové pánve - nemíchejte vařečkou, nechte rozpustit. Můžete tomu pomoci tím, že párkrát protřepete - zakroužíte pánví. Nechte jej zkaramelizovat do jantarové barvy a odstavte z plotny. Dejte si opravdu pozor, protože je to děsně horké.


Přidejte máslo, bude to bublat a pánví opět zatřeste, abyste máslo zcela rozpustili. Teď už si vezměte vařečku a míchejte a pomalu přidávejte šlehačku až se zcela rozpustí a karamel udělá kompaktní hmotu. Nakonec osolte - ale jen zlehka, ať to nepřesolíte. Nechejte vychladnout a přelijte d připravené sleničky, kterou dle libosti ozdobte:-)

Skladujte v lednici. Karamel dost zhoustne.

sobota 12. prosince 2015

Advent

...dnes jen pár fotek z naší adventní výzdoby. Hezký víkend:-)







čtvrtek 3. prosince 2015

Jedlé dárky


Co takhle někoho obdarovat jedlým dárkem? Popravdě, já radši dostanu něco jedlého, než další zbytečnosti. Máte to taky tak? Tentokrát jsem vybrala tyto tři drobnosti.

 
Pečené musli Janova pec - už delší dobu jsem po něm pokukovala, a tak jsem si říkala, že na Mikuláše mi stejně nikdo radost neudělá (Kuba to stejně nečte - tak schválně:-D), tak jsem si radost udělala sama:-) Loni to byl Mixit...takže letos vyhrálo toto musli. Jen vidím nevýhodu v balení...jak jednou otevřete, už ho nezavřete, tedy musíte přesypat do něčeho uzavíratelného.

Vyzkoušela jsem tuto malou sadu 1100g za 299 Kč


Mé oblíbené DEER´SPRESSO (směs) z liberecké pražírny Nordbeans - a to víte, že máme v Liberci pražírnu? Najdete ji na Ruprechtické - rohový krámek Sweet city. Prodávají různé druhy kávy a ještě si ji sami praží. Pro kávu tam chodím vlastně stále:-) 200g/175Kč. Jukněte i na web, kde se dozvíte více info a třeba vyberete i něco pod stromeček.

A na závěr krásná plechová dóza z Mark and Spencer - obsahuje velké máslové sušenky. Cena cca 190 Kč - bohužel nevím přesně, dostala jsem ji:-)

středa 2. prosince 2015

Tipy na vánoční dárky


Nerada nakupuji dárky na poslední chvíli...letos jsem už něco pořídit stihla, ale stále mi ještě pár dárků chybí. Hlavně ty doma dělané, na které se ještě chystám. Snad se s nimi stihnu podělit i s vámi. Tentokrát vám ale ukážu, co vše jsem pořídila převážně do kuchyně, něco z toho jsou však vánoční dárky. Takže to berte jako "novinky" v kuchyni aneb pár tipů na vánoční dárky.

  • Papírové košíčky - 29,90 Kč, Lidl
  • Silikonová podložka na pečení makronek - 129 Kč, Lidl 
  • Silikonové košíčky malé - 59 Kč, Tescoma - použila jsem letos na výrobu čokoládových lžiček
  • Papírová brčka - nakupuji nějčastěji na aliexpress.com - celý ten balíček jedné barvy vyjde asi na !dolar!
  • Ubrousky - miluju různé barvy, motivy - nejčastěji nakupuji v DMku
  • Vanilkový BIO cukr - asi nejlepší, na který jsem narazila. Obsahuje opravdu vanilku a je třtinový - pytlík vyjde jen na 7,90 Kč, Kaufland
  • Čaj v krabičce - nespočet druhů mají v Káva a čaj u radnice v Liberci, seženete i na ZOOT.cz
  • Kakaové boby - chtěla jsem vykoušet - 45 Kč, Čokoládovna Troubelice
  • Vanilkové lusky - 29,90 Kč/2ks, Lidl (líbí se mi jak je balený)

  • Čaje "English teashop" v dóze - 140 Kč/ks - nejlepší balení vánočních čajů. kupovla jsem v Káva, čaj u radnice v Liberci, k sehnání i na zoot.cz 
  • Soví hrneček - za 60 bodů v DMku
  • Tričko "A very merry christmas" do tvaru stromku jsem musela mít, i třeba jen na spaní - 59 Kč, Pepco
  • Srdíčkové tepláky -  ideálně na doma, vhodné i na spaní - 119 Kč, Pepco
  • Medvědí ponožky s protiskluzem - 105 Kč/2ks, Kik

 Co vy a dárky? 
Vyrábíte doma, nakupujete 
nebo kombinujete nejradši obojí?

úterý 1. prosince 2015

Adventní kalendář

...a tak nám to opět začalo:-) Advent. V neděli jsem absolutně nic neudělala, takže vánoční výzdoba stále čeká ve skříni. Ale jo, stihla jsem pověsit svíticí papírovou hvězdu do okna a vytáhla jsem světýlka, která zdobí schody v tom našem mezonetu:-D


Taky jsem se asi po třech letech dokopala udělat adventní kalendář - pěkně po domácky:-) Není na to potřeba hora vybavení, jen lepidlo, čísla, nůžky a papírové pytlíky. No, samozřejmě i obsah pytlíků...ale ten záleží především na vás - bonbóny, čaje, čokolády, sušenky, ponožky, trenky.

Takže pokud ještě nemáte adventní kalendář, tak šup na něj! Nespočet tipů najdete třeba na Pinterestu, kam se ráda chodím inspirovat. A nebo zkuste jen  tento jednoduchý:-)



 Kam chodíte na vánoční inspiraci vy?


neděle 22. listopadu 2015

Chlebíček s "veverkou"




Když jsem to zahlédla na internetu, neváhala jsem ani chviličku a musela jsem to hned zkusit. Je to děsně efektní a určitě s tím zabodujete u návštěvy:-)

Na jednu formu - biskupský chlebíček
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek oleje
  •  5 vajec
  • 1 prášek do pečiva 
  • kakao 


 

Všechny ingredience dám do robota a nechám šlehat na hladké tekuté těsto. Můžete samozřejmě i ručně. Cca třetinu těsta si oddělím a obarvím kakaem a přenesu na vymazaný plech, kde těsto krásně rozetřu - na placku, jako bychom pekli roládu. Pečeme asi 10 min na 180°C.

Když máme připravený kakaový základ, tak z něj vykrájíme požadovaný motiv - já zvolila veverku. Vyberte takový, aby stál na dně formy- pro začátek je to asi jednodušší. Vykrojených motivů by mělo být dostatek na celou formu.
 

Formu si vymažte a vysypte. Doprostřed naskládejte motiv a zalijte světlým těstem. Měli byste zakrýt celý motiv, aby Vám to nikde nečouhalo. Mě to nakonec nějak úplně nevyšlo, tak si dejte pozor.

Teď už stačí dát péct na 170°C, cca 35-40 min.
 
A je hotovo! Cel chlebíček můžete polít čokoládou, či dle své libosti.


úterý 17. listopadu 2015

Sušenkovo - nutellový dort


  
Dortík pro opravdu sladký den - je to fakt děsná slaďárna a kalorická bomba:-) Je nepečený, takže nezabere ani moc času při přípravě, čekáte vlastně jen na schlazení.


Na jednu dortovou formu - velkou:
  • 600g sušenek - cca 10-12 ks si jich nechte na ozdobení dortu (použila jsem NEO sušenky z Lidlu, vypadají jako Oreo)
  • 70g másla
náplň:
  • 1 mascarpone
  • 2x cream cheese nebo lučina
  • 1 šlehačka
  • cukr dle chuti - ale asi nebude potřeba 
  • 3 velké lžíce Nutelly

Připravte si nejprve korpus. Sušenky nasypte do blendru a nechte nadrtit na jemno. Jde to v pohodě, ale občas to chce vypnout a trochu s tím zatřást - nebo můžete klasicky válečkem. Poté přidejte rozehřáté máslo a dobře promíchejte. Sušenky pěkně nasáknou. Hmotou tedy vyložte formu, natlačte i něco na okraj - udělejte zvýšený, aby náplň nevytekla.


Na náplň si nejprve vyšlehejte šlehačku do tuha. V další míse pak smíchejte mascarpone, cream cheese a nuttelu do hladkého krému. Poté postupně přidávejte šlehačku a úplně ji zapracujte. Vznikne pěkně nadýchaná směs. Tu přendejte na korpus a dejte alespoň přes noc chladit do lednice.


Krájejte teplým nožem a ozdobte zbylými sušenkami, nebo ovocem.

pátek 13. listopadu 2015

Pomerančovo - grepový fresh se zázvorem


Je fajn, že i v přeplněném blogovém světě si na vás občas někdo vzpomene a něco vám dá. Tedy nedá to jen tak, na oplátku většinou něco chtějí. Ale přišla mi milá nabídka, jestli nezrecenzuji citrusovač od firmy Gorenje


Tak jsem si řekla proč ne, zrovna začíná období pomerančů, grepů mandarinek. To je přesně ten měsíc před Vánoci, to pomeranče miluji! V jiném období mi nechutnají, jsou buď suché, nebo plné pecek a nebo úplně bez chuti.



A tak jsem spojila recenzi a takový podzimní recept na nachlazení a podpoření imunity:-)

Balíček mi dorazil asi za dva dny od emailu. Myslela jsem, jak bude citrusovač malý a on je vcelku velký. Ale asi jen o krapet větší, než máme mlýnek na kávu. Místo už jsem mu našla.


Je to  jednoduchá mašinka bez zbytečných čudlíků.

Dva nástavce na citrusy - jeden větší (pomeranče, grepy) a jeden menší (mandarinky, citrony, limety). 


Ovládá se opravdu jednoduše. Přiložíte přepůlený citrus a pokud mírně zatlačíte, rozpohybujete tak lis. Všechna šťáva tak odtéká přes sítko (zachycuje především pecky) až do nádoby. Zdá se být i docela bytelný, takže na něm hravě zvládnete i velké grepy.



EDIT: Tak nakonec jde černý plast vyndat a opláchnout a jednoduše omýt. Ale to jsem zjistila až dnes:-)

Jediná nevýhoda se mi zdá jeho čištění. Musíte to vytřít dosucha hadrem. Nemůžete jej umýt pod tekoucí vodou, aby se Vám voda nedostala do motoru.Takže to chce krapet trpělivosti při utírání citrusové dužiny, která zůstane pod sítkem.


Děláte také šťávy?

A teď už k receptu, potřebujete:
  • 2 grepy
  • 3 pomeranče
  • kousek nastrouhaného zázvoru
  • perlivá voda (nemusí být)
  • med
Odšťavníme si tedy oba citrusy. Přidáme nastrouhaný zázvor. Můžete dle libosti dosladit třeba medem. Fresh si necháme alespoň hodinu odstát, aby se zázvor vylouhoval. Při podávání můžete naředit libovolně perlivou vodou.


Za tuto recenzi a recept mi byl citrusovač poskytnut od firmy Gorenje.

čtvrtek 5. listopadu 2015

Těstoviny s hráškovým pestem a zastřeným vejcem



Jedna výborná rychlovka, pokud zrovna nevíte, co vařit. Miluju hrášek, nejradši bych dělala pořád hráškovou polévku a nebo i jen tak samotný na másle:-) Ale zásoby v mrazáku se ztenčili a na polévku už by nezbylo, a tak jsem se pustila do pesta. Je jednoduché a přitom moc dobré!

na 2-3 porce
  • 200g hrášku
  • 1 cibule
  • hrst strouhaného parmezánu nebo gran moravie
  • olivový olej
  • hrst čerstvé bazalky
  • citrónová šťáva
  • sůl a pepř

Nejprve si připravíme dva hrnce. Do jednoho dáme vařit vodu na těstoviny a uvaříme je dle návodu - spíš al dente. Do druhého dáme též vodu a přilijeme tak 2-3 lžíce octa - dáme vařit.

Cibuli si orestujeme doměkka. Přidáme hrášek a podlijeme trochou vody, opravdu jen maličko. Ochutíme solí a pepřem. Přendáme do blendru (nebo použijeme ponorný mixér) a přidáme citrónovou šťávu, bazalku, olivový olej a parmezán. Mixujeme dohladka. Podle potřeb přidáváme olivový olej. Na závěr ještě dochutíme. Smícháme s těstovinami.

Zastřené vejce:

Vejce si vyklepneme do mističky. Do připravené vroucí vody s octem ponoříme vařečku a uděláme vír. Pomalu přilijeme vejce a vaříme cca 3-4 minuty. Žloutek by měl zůstat tekutý.


úterý 20. října 2015

Jablečné mufiny se šlehačkou




Dnes jen jednoduchý recept na podzimní mufiny, které jsou krásně měkké a vláčné díky jablečné přesnídávce a šlehačce. Měla jsem doma plnou bednu jablek, a už jsem nevěděla co s nimi, no tak jsem je rozvařila, rozmixovala a udělala domácí bio přesnídávky (jablka jsou z pole za barákem) :-) Hned jsem jednu sklenici využila.

  
Na 12 kousků:
  • 1 vejce
  • 250 ml domácí přesnídávky
  • cukr podle chuti
  • 1 šlehačka 33%
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička prodopeče
  • 1-2 lžíce kakaa
navrch pak: oříšky, čokoládu, jablka či jiné podzimní ovoce

Není nic jednoduššího, než dát všechny suroviny do velké mísy a míchat do hladkého těsta. Já pustila robot a nechala jsem chvíli míchat. Pak už stačí jen naplnit košíčky a posypat ořechy, ovocem, či čokoládou a dát péct na cca 20 min do trouby při 170°C.