pondělí 28. března 2016

Rajčatová omáčka s cizrnou a opečenou polentou


Cizrna, cizrna, cizrna...a zase, že? Když nám chutná a tentokrát jsem ji zakomponovala do omáčky. Omáčka je vcelku rychlá, ale opékání polenty trochu času zabere, proto si ji připravte jako první!

Pořebujete:
  • 1 plechovku rajčat - krájených
  • půl skleničky cizrny v nálevu - používám Alnaturu
  • 1 cibuli
  • sůl, pepř, olej a tymián
navrch: nastrouhaný balkánský sýr a rukolu

na opečenou polentu:
  • půl sáčku instantní polenty
  • vodu/vývar
  • sůl, pepř
Nejprve si připravte polentu. Uvařte ji podle návodu a ještě teplou ji rozetřete po plechu. Když totiž vychladne, půjde krájet hezky na kousky, které pak osmahnete na pánvi na troše oleje.



Na pánvičce si zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme okapanou a promytou cizrnu a chvíli opékáme. Přidáme rajčata a dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Necháme pár minut probublat a podáváme s pečenou polentou. Na závěr přisypeme nastrouhaný balkán a přidáme rukolu.


Dobrou chuť!

čtvrtek 24. března 2016

Kaštanové muffiny s čokoládovým tolárkem


Když máte možnost ochutnat nějaké dobroty, tak neváháte ne? Já tu možnost dostala od Chefshopu a tak jsem vybrala něco pro své kulinářské (ne)umění a dala jsem dohromady jeden recept na kaštanové muffiny. A protože Velikonoce jsou za rohem, doplnila jsem je ještě čokoládovým tolárkem s otiskem zajíce.

Tak jdeme na něj!


Na 8-10 ks potřebujete:
  • 120g polohrubé mouky
  • půl pytlíčku kypřícího prášku
  • cukr - dle chuti, kaštanové pyré je dost sladké
  • 2 lžíce pikantní marmelády - použila jsem tuto
  • půl hrnku oleje, nebo másla
  • půl hrnku mléka - možná o něco méně, uvidíte podle hustoty těsta
  • 1 vejce
  • hrstičku čokoládových pecek nebo nasekané čokolády
na tolárky:
  • 50g čokolády
  • lžička másla
Předehřejte si troubu na 180°C. V míse si vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mouku smíchanou s kypřícím práškem a zamíchejte kaštanové pyré (samotné mi tedy úplně nějak nechutná, je to děsně sladký:-)). Přidejte marmeládu a mléko a nakonec čokoládu. Zamíchejte. Těsto by nemělo být příliš tuhé.


Naplňte košíčky do 3/4 a dejte péct. Trvá to tak 15-20min. Můžete vyzkoušet špejlí. Po upečení je dejte na mřížku vychladnout.


Teď si připravíme tolárky. Čokoládu s máslem do misky nechte roztopit v mikrovlnce. (Musím říct, že s čoko čočkami se pracuje o dost lépe, než s klasickou tabulkou čokolády) pravidelně promíchejte, třeba po 20 sekundách. 


V Kik jsem nakoupila razítka na sušenky, které mají sundávací tiskací stranu. Takže jsem na to nanesla čokoládu a rozprostřela a dala jsem do mrazáku. Po cca 5 minutách jsem tolárek přilepila na muffin - buď opět čokoládou anebo klidně i marmeládou. Bohužel nevýhoda je, že to uděláte jen po jednom kuse, takže musíte na několikrát.

Zkoušela jsem i variantu, že čokoládu rozmažu po pečícím papíře, dám vychladit a na to budu tiskat, ale to se mi vůbec nepovedlo.


Zkoušeli jste kaštanové pyré?

úterý 22. března 2016

Banana bread s kokosem


Neboli banánový chlebíček/chléb. Při posledním brunchi, který jsme absolvovali s Kubou  na Valentýna v Mikyně, jsme měli v menu i banánový chlebíček a já od té doby na něj měla hroznou chuť. V Mikyně ho měli výborný, snad lepší jsem nejedla...

Pokus byl zatím jen jeden a ten mi nějak nechutnal. Ale u Káči na blogu jsem se trochu inspirovala a převzala její recept s drobnými úpravami - například jsem kus obyč muky vyměnila za kokosovou - z výroby kokosového mléka mi zbyla drť. Tak proč to vyhazovat, že? 


A taky jsem si koupila první Šufánek, neboli arašídovo-čokoládové máslo, které jsem do něj musela hned využít. Už dost bylo povídání, pustíme se do receptu...

Na jednu formu - dlouhá, na biskupský chlebíček - či jak se jí říká:
  • 100 g ořechů - jak je libo
  • 130 g hladké mouky
  • 100 g kokosové drti (pokud nemáte, dosypte mukou)
  • cukr - dle chuti a sladkosti banánů
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 vejce
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 3 rozmačkané přezrálé banány
  • 5 lžic Šufánku - neboli arašídové máslo, či jiné oříškové máslo

Troubu si předehřejte na 180°C. V jedné míse smíchejte sypké suroviny - mouku, cukr, sodu, prdopeč, skořici, kokosovou drť a nasekané ořechy (pár si jich dejte stranou). V druhé si zase rozmačkejte banány na kaši, smíchejte s vejcem a rozpuštěným máslem. Obě směsi dobře spojte a dejte do vymazané a vysypané formy. Posypte odloženými ořechy a polijte cca 5 lžícemi Šufánku, či arašídového másla. Pečeme cca 45 min, ale zkoušejte špejlí, třeba to bude i 55 min. Záleží na Vaší troubě.

Nejlepší je ještě vlažný s obyč máslem anebo politý javorovým sirupem, či medem.

pondělí 21. března 2016

Salát s cizrnou a medovými karbanátky


To nás takhle napadlo si uvařit podle Jamieho...něco málo jsme okoukali a něco jsme si zase přidali. Tentokrát si uděláme jeden rychlý salát s medovými karbanátky v sezamu. Musím říct, že jsem si na salátu po dlouhé době velice pochutnala, určitě dostane čestné místo u nás v kuchyni. Nebojte se netradičních kombinací:-)



A jdeme na to!
  • rukola
  • salátová okurka
  • svazek ředkviček
  • 1 sklenice naložené cizrny
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • citrónova šťáva 
  • provensálské bylinky
na karbanátky
  • mleté hovězí maso
  • sůl, pepř
  • sezam a med
Suroviny na salát si omyjte a očistěte. Nakrájejte a dejte do mísy, přidejte opláchnutou cizrnu a ochuťte solí, pepřem a bylinkami. Přidejete olivový olej a citronovou šťávu a lehce zamíchejte.

V další míse si zase ochuťte maso a vytvarujte karbanátky, ty posypte sezamem a lehce je v něm i obalte. Rozpalte pánev a opékejte z obou stran. Nakonec přidejte med a nechte chvíli zkramelizovat. 

Podávejte se salátem a dipem ze zakysané smetany (můžete buď přidat bylinky nebo česnek).

neděle 20. března 2016

Velikonoční citrónové cupcakes



Čas Velikonoc se neúprosně blíží a žádá si to tedy další recept. Tentokrát to bude z řad sladkých receptů. Mohla by to být jakási forma výslužky pro koledníky, proč by jednou nemohli místo klasických vajec, dostat právě kapkejky s mandlovými vajíčky? A jdeme na to!

Na 12-14 ks potřebujete:
  • 100 g změklého másla
  • 100 g cukru krystal
  • 1 - 2 vejce (já dala 1, víc jsme doma neměli)
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • malá špetka soli
  • 100 ml šlehačky (smetany ke šlehání)
  • citronová kůra - cca z půlky citronu 
Krém:
  • 1 mascarpone
  • půl vaničky tvarohu
  • 100 ml šlehačky
  • 1 sáček citrónového cukru - objevila jsem od firmy Amylon
  • citronová kůra z půlky citronu a šťáva z něj
  • cukr moučka dle chuti
Na ozdobu:
  • mandlová vajíčka - ty moje jsou z Mixitu
  • Seženete i lentilková, ale ty nejsou chuťově tak dobrá a hlavně jak je jednou dáte na krém a necháte třeba přes noc v lednici, pustí barvu.

 Nejprve si připravte krém, který pak můžete dát do lednice ztuhnout. Veškeré suroviny dáme do robota a dle chuti osladíme - záměrně tedy nepíšu množství cukru. Robota necháme šlehat na nízkých otáčkách do hladkého krému. Dáme vychladit do lednice. Poté přendáme do sáčku se zdobící špičkou a zdobíme dle libosti.

Do robota dáme vyšlehat máslo s cukrem, až bude hmota pěkně nadýchaná, zašlehejte vejce. Poté přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetku soli a nakonec přidejte šlehačku - v tekutém stavu (ne vyšlehanou!). Nechte alespoň 2 minuty prošlehat. Těsto bude díky šlehačce krásně nadýchané:-)


Rozdělte do formy na muffiny, kterou jste vystlaly košíčky. Pečeme na 180°C 15-20min. Kapkejky necháme na mřížce zcela vychladnout a ozdobíme připraveným krémem a vajíčky.

pátek 4. března 2016

Snídaně: Anglický muffin s vejcem a špenátem


Je pátek a nejvyšší čas přemýšlet nad tím, co si uděláte o víkendu na snídani. Protože v sobotu a v neděli je vždycky více času, určitě si rádi děláte vydatné a dlouhé snídaně. Tahle je ideální. A když si k tomu upečete i čerstvé english muffin, bude to teprve něco. Těsto si můžete připravit klidně večer a dát kynout do lednice. Ráno jen vyválíte a upečete na pánvi. Tak jdeme na to!

na cca 12 ks - záleží, jak je budete dělat velké
  • 1,5 šálku polohrubé mouky
  • 1,5 šálku hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 3/4 šálku podmáslí (nebo mlékem naředěného tučného jogurtu)
  • 2 lžíce teplé vody
  • 1 lžička soli

-> na vyválení buď krupice nebo polenta

Z droždí, vody a cukru si uděláme kašičku  a necháme na teplém místě trochu vzejít. Zbytek surovin si zamícháme společně v míse. Přidáme vzešlý kvásek a hněteme do vláčného těsta. Já používám na zpracování těsta robot s hnětacím hákem. Těsto přendáme do čisté mísy a dáme kynout. Pokud budete připravovat muffiny ráno, dejte klidně těsto do lednice a nechte kynout přes noc.

Vykynutě těsto rozválejte na placku o síle 2 cm a vykrájejte kolečka. Plochu si podsypte buď polentou nebo krupicí. Muffiny nechejte ještě při pokojové teplotě kynout cca 45 min.

Na sporáku si nechte nahřát pánev a které pak muffiny dozlatova opékejte z obou stran. Pěkně vám naběhnou. Vychladlé rozřízněte a opečte ještě před podáváním. Plňte dle libosti.

Já jsem použila špenát, vejce, schwarzwaldskou šunku a sýr Gran Moravie.


Na česneku jsem si osmahla špenát, osolila jsem ho a opepřila chvíli jsem jej překládala vařečkou až pěkně zavadl. Muffin jsem rozřízla a opekla, nandala jsem špenát, opečenou šunku a přidala jsem volské oko s nastrouhaným sýrem. 

Toť vše, vypadá to složitě, ale nejdelší je příprava anglických muffinů.