úterý 22. března 2016

Banana bread s kokosem


Neboli banánový chlebíček/chléb. Při posledním brunchi, který jsme absolvovali s Kubou  na Valentýna v Mikyně, jsme měli v menu i banánový chlebíček a já od té doby na něj měla hroznou chuť. V Mikyně ho měli výborný, snad lepší jsem nejedla...

Pokus byl zatím jen jeden a ten mi nějak nechutnal. Ale u Káči na blogu jsem se trochu inspirovala a převzala její recept s drobnými úpravami - například jsem kus obyč muky vyměnila za kokosovou - z výroby kokosového mléka mi zbyla drť. Tak proč to vyhazovat, že? 


A taky jsem si koupila první Šufánek, neboli arašídovo-čokoládové máslo, které jsem do něj musela hned využít. Už dost bylo povídání, pustíme se do receptu...

Na jednu formu - dlouhá, na biskupský chlebíček - či jak se jí říká:
  • 100 g ořechů - jak je libo
  • 130 g hladké mouky
  • 100 g kokosové drti (pokud nemáte, dosypte mukou)
  • cukr - dle chuti a sladkosti banánů
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 vejce
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 3 rozmačkané přezrálé banány
  • 5 lžic Šufánku - neboli arašídové máslo, či jiné oříškové máslo

Troubu si předehřejte na 180°C. V jedné míse smíchejte sypké suroviny - mouku, cukr, sodu, prdopeč, skořici, kokosovou drť a nasekané ořechy (pár si jich dejte stranou). V druhé si zase rozmačkejte banány na kaši, smíchejte s vejcem a rozpuštěným máslem. Obě směsi dobře spojte a dejte do vymazané a vysypané formy. Posypte odloženými ořechy a polijte cca 5 lžícemi Šufánku, či arašídového másla. Pečeme cca 45 min, ale zkoušejte špejlí, třeba to bude i 55 min. Záleží na Vaší troubě.

Nejlepší je ještě vlažný s obyč máslem anebo politý javorovým sirupem, či medem.

Žádné komentáře:

Okomentovat