neděle 20. března 2016

Velikonoční citrónové cupcakes



Čas Velikonoc se neúprosně blíží a žádá si to tedy další recept. Tentokrát to bude z řad sladkých receptů. Mohla by to být jakási forma výslužky pro koledníky, proč by jednou nemohli místo klasických vajec, dostat právě kapkejky s mandlovými vajíčky? A jdeme na to!

Na 12-14 ks potřebujete:
  • 100 g změklého másla
  • 100 g cukru krystal
  • 1 - 2 vejce (já dala 1, víc jsme doma neměli)
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • malá špetka soli
  • 100 ml šlehačky (smetany ke šlehání)
  • citronová kůra - cca z půlky citronu 
Krém:
  • 1 mascarpone
  • půl vaničky tvarohu
  • 100 ml šlehačky
  • 1 sáček citrónového cukru - objevila jsem od firmy Amylon
  • citronová kůra z půlky citronu a šťáva z něj
  • cukr moučka dle chuti
Na ozdobu:
  • mandlová vajíčka - ty moje jsou z Mixitu
  • Seženete i lentilková, ale ty nejsou chuťově tak dobrá a hlavně jak je jednou dáte na krém a necháte třeba přes noc v lednici, pustí barvu.

 Nejprve si připravte krém, který pak můžete dát do lednice ztuhnout. Veškeré suroviny dáme do robota a dle chuti osladíme - záměrně tedy nepíšu množství cukru. Robota necháme šlehat na nízkých otáčkách do hladkého krému. Dáme vychladit do lednice. Poté přendáme do sáčku se zdobící špičkou a zdobíme dle libosti.

Do robota dáme vyšlehat máslo s cukrem, až bude hmota pěkně nadýchaná, zašlehejte vejce. Poté přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetku soli a nakonec přidejte šlehačku - v tekutém stavu (ne vyšlehanou!). Nechte alespoň 2 minuty prošlehat. Těsto bude díky šlehačce krásně nadýchané:-)


Rozdělte do formy na muffiny, kterou jste vystlaly košíčky. Pečeme na 180°C 15-20min. Kapkejky necháme na mřížce zcela vychladnout a ozdobíme připraveným krémem a vajíčky.

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer
    Mkc děkuji, za recept, ale mam takový nejspíš hloupý dotaz. Ta Šlehačka má být naslehana tvaroh ve vanicce, že? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tvaroh může bt ten ve vaničce...a šlehačka v tekutém stavu do těsta!

    OdpovědětVymazat