Od dalšího příspěvku trochu času uplynulo...ale co, blog není středobod mého vesmíru. Ale i tak se sem ráda vracím a píšu Vám recepty, které doufám alespoň někdo čte nebo i třeba zkouší u sebe doma. Tyto placky jsem dělala v sobotu k večeři, ale určitě dobře poslouží i k lehkému obědu. Samozřejmě záleží, jakou přílohu si zvolíte, ať už to budou šťouchané brambory, bramborová kaše, nebo jen salát.
Tak šup na ně - ingredience jsou trochu orientační, nevážila jsem:
- 1/3 pytlíku červené čočky
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- instantní polenta
- sůl, pepř
- půl cibule
- olej
- polenta
- vejce
- majoránka a trochu kmínu
- 2 stroužky česneku
Čočku jsem zalila vývarem (můžete i vodou, ale musíte to tak více ochutit) a dala jsem ji uvařit doměkka, trvá to chvilku, cca 10 min. Nakrájenou cibuli jsme si na oleji osmahla. Uvařenou čočku scedíme od vývaru, pokud tam nějaký zbyl a přidáme osmahlou cibulku. Ochutíme majoránkou, kmínem, česnekem a přidáme vejce (myslím, že by to šlo i bez něj, ale nemám odzkoušeno). Poté přisypáváme polentu, až dosáhneme konzistence, ze které půjdou tvarovat placky. Když necháte směs vychladnout, trochu vám ztuhne a půjde lépe tvarovat placky. Poté už jen z obou stran opékáme na pánvi dozlatova.
Dip ze sušených rajčat
- 1 kelímek zakysané smetany
- 5 sušených rajčat v oleji
- sůl, pepř, olivový olej
Všechny ingredience dáme do vyšší nádoby a rozmixujeme ponormým mixérem. Dle chuti dosolíme a opepříme. Podáváme k teplým plackám:-)
Vypadají nádherně :) akorát bych placky použila jako přílohu k něčemu (masu) :) než k nim dávat přílohu :)
OdpovědětVymazatJako rychlovka, kdyz doma neni nic kloudneho, jsou super. Diky za inspiraci! Delala jsem jako prilohu ke karamelizovanym houbam, pecenym cherry rajcatum, salatu z pecenych paprik a mlademu syru.
OdpovědětVymazat