Dnes je 20. května a na dnešní den připadá Food revolution day - je to den, který má zlepšit povědomí o kvalitní stravě u rodičů, školních kuchařek a zejména u dětí samotných. A tak jsem si dnes v práci - tedy ve školní jídelně nedala oběd a uvařila jsem si něco doma.
Takže především, začněte u sebe!:-)
Můžete se inspirovat nebo vytvořit něco svého oblíbeného, třeba podle Jamieho Olivera, který vlastně tuto "revoluci" odstartoval v Británii.
Tak jdeme na to, na 2 pořádné porce
- 1,5 hrnku velkých bílých fazolí
- půl salátové okurky
- 6 ředkviček
- půl žluté papriky
- 50g balkánského sýra
- hrst koriandru
- sůl, pepř
- olivový olej
- citrón
Fazole si na několik hodin namočte. Poté vodu sceďte a uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím si nakrájejte veškerou zeleninu. Přidejte vychladlé a scezené fazole. Zakápněte olejem, citrónovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Nadrobte balkánský sýr a přidejte nasekaný koriandr. Vše promíchejte a podávejte. Hotovo raz dva a můžeme jíst!