úterý 14. června 2016

Letní závitky


...to takhle jednou koukáte na Ohnivý kuře...děsná blbost, ale ten Vietnamec je tam snad nejlepší. Nakonci dílu, vždy ve středu, vaří nějakou "asijskou jídlo." No a jednou to byly závitky. Takže druhý den jsem naběhla do krámu a koupila potřebné suroviny. Tak nějak sežene veškeré suroviny už všude.


Jdeme na to, je to jednoduché a celkem i rychlé! Náplni se meze nekladou, jednou uděláte s masem, pak s krevatami, jednou zase jen čistě zeleninové anebo i s vaječnou omeletou...

Na 10 závitků:
  • 10 rýžových papírů
  • 1/3 balíčku rýžových vlasových nudlí
  • půlka manga
  • 1 mrkev
  • půlka salátové okurky 
  • polníček/ledový salát
  • čerstvý koriandr
  • čerstvou bazalku - měla jsem červenou (z Globusu)
Nudle si uvařte podle návodu na obale. Mezitím si připravte suroviny. Tedy všechno je potřeba nakrájet na tenké nudličky - na "žilijeny"  Mrkev a okurku trochu osolte, aby dostaly chuť. Pokud máte vše připraveno, můžete začít balit.


Rýžový papír namočte do vlažné vody, položte na kuchyňskou desku. Nejprve dejte trochu nudlí (cca doprostřed, možná spíše do 1/3 papíru), a poté přidejte zeleninu a mango, navrch přidejte hojně bylinek. 


Samozřemě můžete dát i zeleninu pod nudle, aby byly chutě z "obou stran." Skoro zamotejte a ke konci ještě přehněte oba konce dovnitř a smotejte v úhledný závitek (stačí si vygůglit, pokud to nechápete ode mě:-D) a je hotovo. Podávejte s oblíbenou omáčkou - arašídovou, sweet chilli nebo jen s obyčejnou sladkokyselou.



středa 8. června 2016

Cold brew s tonikem

Ups, červen se přehoupl ani nevím jak. Ale blíží se konec školního  roku, tak toho je najednou moc a člověk nějak nestíhá psát na blog. Snažím se alespoň přidávat foto na instagram, tak mrkněte občas tam. 

Co takhle si dát recept na jeden letní drink? Na přípravu opravdu jednoduchý, ale dlouhý (kafe se louhuje přes noc), takže si to připravte den předem, než si drink budete chtít namíchat. Co že vlastně potřebujete?

  • mletou kávu - ideálně nějakou dobrou (určitě nedoporučuji Illy, Truccilo a podobné značky...jsou praženy na italský způsob, tedy skoro do černa, a určitě by Vám to nechutnalo.) Vybírejte určitě něco na filtr - například Liberečáci třeba něco z produkce Nordbeans
  • vodu
Postup na cold brew je následující: Kávu namelete na písek - tedy nahrubo a zalijte studenou vodou v poměru 1: 10 (100g kávy:1000ml vody) přikryjte a dejte alespoň na minimálně 12 hodin louhovat do lednice. Druhý den kávu přefiltrujte přes jakýkoliv filtr.

 -> a drink si už doděláte následovně: Do skleničky nasypete led, přilijete tonik a dolijete kávou. Poměry nechám na Vás, někomu chutná s více kávy, někomu s více tonikem. Já dělám tak půl na půl.

A je hotovo! Chutná?