pondělí 22. srpna 2016

Kulajda


Sezóna hub je v plném proudu, i já sama jsem byla minulý týden na houbách a přinesla jsem plný koš velkých hřibů. Ač houby vůbec nejím, strašně ráda je sbírám:-) 



Doma je pak Kubovi připravuji na všechny způsoby:-D Jedním z toho byla i tahle kulajda, která je úplně obyčejná, ale dobrá. Moc doma nepřipravuji takovouto tradiční českou kuchyni, ale pro jednou jsem zase udělala vyjímku. Pochutnala jsem si i já, samozřejmě jsem si houby vypreparovala...tak pojďme na ni.

Na hrnec polévky:
  • houby - kolik chcete, ale řekla bych tak hrnek
  • 4 brambory
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • čestvý kopr
  • sůl, pepř
  • ocet
  • cukr
  • 1 smetana 31%
  • vajíčko - k podávání 
  • 1 l vývaru či vody - já jsem dělala z vody
Nejprve si připravíme jíšku - na másle orestujeme mouku dozlatova. Zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a opepříme. Přidáme oloupané a nakrájené brambory. Stranou si orestujeme nakrájené houby na másle, jen tak zlehka, aby byly ještě tvrdé a přidáme do hrnce se základem. Vše povaříme, aby brambory a houby byly měkké.

 Nakonec vmícháme smetanu, dochutíme octem a cukrem a povaříme cca 3 minutky. Do ochucené polévky pak přidáme nasekaný kopr a podáváme s vajíčkem, či bez něj.

1 komentář: