Zase to tu nějak vázne, ale já poslední dobou vůbec nemám
chuť něco sepisovat...ač fotek mám nafoceno hafo a v hlavě
spoustu receptů, tak nemám nějak psacího ducha. Tak mi promiňte
moji neaktivitu, snad se to trochu zlepší:-)
Dnes pro vás mám recept na cuketovou pomazánku, neboli tatarák.
Letos se mi doma nahromadily dvě obří cukety, takže byly
bramboráky na sto způsobů a taky pomazánky.
Pomazánka se hodí ideálně na topinky, nejlepší je ještě
vlažná, nebo teplá. Tak jdeme na to.
Potřebujete:
- cuketu - vůbec nevím množství, možná dvě menší
- půlka cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce sojovky
- 1 lžíce worchestrové omáčky
- sůl, pepř a trochu chilli
- sekaný koriandr
- 1 lžička papriky (možná uzená by byla nejlepší)
- olej
Cuketu jsem si vydlabala a oloupala - u těch velkých je to
nutnost, protože ta slupka je opravdu tuhá a vyndala jsem vnitřek,
protože ten taky není úplně nejlepší. U malých to klidně
nastrouhejte všechno. Cuketu tedy nastrouhejte na hrubším
struhadle. Nakrájejte si cibuli a česnek na jemno, osmahněte na
oleji a přidejte cuketu. Zalijte trochou vody a poduste doměkka.
Trvá to chvíli. Přidejte kečup, sojovku, vorčestrovku, chilli a mletou
papriku. Dochuťte solí a pepřem. Zasypte nasekaným koriandrem a
zamíchejte. Hotovou pomazánku podávejte ideálně s topinkami.
Tak jsem ji dneska udělala jako rychlý oběd a dobrý :-) Ještě jsem to navrch posypala fetou a moc nám to chutnalo :-) Takže díky za tip, Saši! :-*
OdpovědětVymazatTeda Saši, máš to vážně povedené!
OdpovědětVymazatMám taky vyzkoušené, že nejlepší je pomazánka z těch velkých přerostlých cuket. Semínka vyberu, hodí se přece na sadbu pro příští rok :-) No a z dužiny pomazánka s česnekem. Jednoduché, docela chutné, cuketa zužitkována, takže i dobrý pocit :-) Také jsem pár řádků o cuketové pomazánce sepsala a přidala i nějaké tipy, takže zvu k návštěvě i na můj blog Maková-panenka.cz
OdpovědětVymazat