pondělí 17. října 2016

Švestkové chutney s červeným vínem


Hermelín, švestky, červené víno – zdá se vám to jako divná kombinace? Pak věřte, že tomu tak není. A ještě když se švestky svaří s vínem a dalšími dobrotami, vznikne z toho skvělé chuney, které bude chutnat, si troufám říct, každému.

Ale pokud ho spárujete s hermelínem od Krále Sýrů s provensálským kořením, pochutnáte si ještě víc. Samozřejmě si můžete vybrat i svůj oblíbený sýr – chutney skvěle pasuje jak k balkánu, tak k čerstvému kozímu sýru. Lze jej podávat i k pečeným masům jako je krkovice, či kuřecí prsa. No, anebo jen namazat na teplou topinku a jíst samotné :-)




Příprava je opravdu jednoduchá a nezabere ani moc času.

Na tři sklenice švestkového chutney s červeným vínem:
  • 750 g švestek
  • 2 červené cibule
  • 300 ml červeného vína - vyberte takové, která vám chutná
  • lžíce másla
  • lžíce cukru
  • 5 hřebíčků, celá skořice
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžička chilli pasty   
Na másle si zpěním cibuli nakrájenou nahrubo a nechám zesklovatět. Přidám cukr a nechám zkaramelizovat, zaliji vínem a přidám vypeckované švestky. Přidám hřebíček, skořici a chilli pastu. Vše nechám vařit na mírném plameni tak půl až třičtvrtě hodiny. Vaříme do konzistence „džemu“ Na závěr dochutíme vinným octem a cukrem. 

Chutney by mělo být lehce nakyslé a sladké a pikantní po chilli. Plníme do vyvařených sklenic. Skladujeme po vychladnutí ideálně v lednici.




Další tipy na párování sýrů s delikatesami nebo vínem najdete na Sýrové etiketě Krále Sýrů (www.kralsyru.cz). 

Tento recept byl vytvořen pro Krále Sýrů.


Žádné komentáře:

Okomentovat