Hermelín, švestky, červené víno – zdá se vám to jako divná kombinace? Pak věřte, že tomu tak není. A ještě když se švestky svaří s vínem a dalšími dobrotami, vznikne z toho skvělé chuney, které bude chutnat, si troufám říct, každému.
Ale
pokud ho spárujete s hermelínem od Krále Sýrů s provensálským
kořením, pochutnáte si ještě víc. Samozřejmě si můžete
vybrat i svůj oblíbený sýr – chutney skvěle pasuje jak k
balkánu, tak k čerstvému kozímu sýru. Lze jej podávat i k
pečeným masům jako je krkovice, či kuřecí prsa. No, anebo jen
namazat na teplou topinku a jíst samotné :-)
Příprava je opravdu jednoduchá a nezabere ani moc času.
Na tři sklenice švestkového chutney s červeným vínem:
- 750 g švestek
- 2 červené cibule
- 300 ml červeného vína - vyberte takové, která vám chutná
- lžíce másla
- lžíce cukru
- 5 hřebíčků, celá skořice
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžička chilli pasty
Na
másle si zpěním cibuli nakrájenou nahrubo a nechám zesklovatět.
Přidám cukr a nechám zkaramelizovat, zaliji vínem a přidám
vypeckované švestky. Přidám hřebíček, skořici a chilli pastu.
Vše nechám vařit na mírném plameni tak půl až třičtvrtě
hodiny. Vaříme do konzistence „džemu“ Na závěr dochutíme
vinným octem a cukrem.
Chutney by mělo být lehce nakyslé a sladké a pikantní po chilli. Plníme do vyvařených sklenic. Skladujeme po vychladnutí ideálně v lednici.
Chutney by mělo být lehce nakyslé a sladké a pikantní po chilli. Plníme do vyvařených sklenic. Skladujeme po vychladnutí ideálně v lednici.
Další
tipy na párování sýrů s delikatesami nebo vínem najdete na
Sýrové etiketě Krále Sýrů (www.kralsyru.cz).
Tento recept byl vytvořen pro Krále Sýrů.
Žádné komentáře:
Okomentovat