čtvrtek 8. prosince 2016

Oříškové pesto s perníkovým kořením a kapkou javorového sirupu

Čas Adventu nastal předminulý týden, kdy jsme na věnci zapálili první svíčku. Strašně to letí, mám pocit, že před chvílí byl ještě ten teplý podzim se spoustou listí a teď tu máme za pár dní Vánoce. Sníh v nedohlednu a venku mrzne, jak když praští.


Opět jsem dostala slušnou dávku výborných sýrů od Krále sýrů, které se Vám pokusím spárovat s jedním vánočním receptem a jedním silvestrovským. K oříškovému pestu jsem zvolila Nebeský, je krásně krémový a velice jemný. Pojďme tedy na to. Na malou sklenici potřebujete:
  • 3/4 hrnku oříšků - já použila směs (vlašské, kešu, mandle a lískové)
  • 1 lžíce sezamového semínka
  • 1 lžíce pasty tahini
  • 2 lžíce olivového oleje - nebo použijte nějaký ořechový
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička perníkového koření

Ořechy a sezam si nasucho opražte na pánvi, až začnou vonět, plamen vypněte. Přendejte do mixéru a přidejte zbytek ingrediencí, tedy tahini, olivoý olej, javorový sirup a perníkové koření. Vše pořádně rozmixujte do konzistence pesta, aby byly patrné ještě kousky ořechů. A je hotovo! Skladujte ideálně v lednici.

Další tipy na párování sýrů s delikatesami nebo vínem najdete na Sýrové etiketě Krále Sýrů (www.kralsyru.cz). 

Tento recept byl vytvořen pro Krále Sýrů.

Žádné komentáře:

Okomentovat