pátek 28. července 2017

Mangová zmrzlina


Prý je venku léto? No nevím, poslední dva týdny to tak nevypadá, ale mě to vcelku vyhovuje, nemusím ty vedra nad 25°C.  Takže, kdybyste se chtěli tak trochu osvěžit, udělejte si tuhle eňoňuňo zmrzlinu/sorbet. Je fakt výborná.


Na cca 700ml:
  • 2 plechovky manga - koupila jsem v Lidlu, měli teď v rámci Asijského týdne. Určitě můžete použít i mango čerstvé, ideálně RTE (ready to eat). Jinak popravdě nevím, kde bych plechovky sháněla jinak.
  • 3 lžíce kokosového mléka - té tučné části nebo kokosového nápoje (něco takového)
  • cukr dle sladkosti - ale u toho v plechovce není třeba
  • půlka citrónu
Do mixéru dám jeden celý obsah plechovky, včetně šťávy. Z druhé už jen mango. Přidám kokosové mléko, nebo ten rozpustný nápoj. Vše dohladka rozmixuji a dochutím citrónovou šťávou. 



Přepasíruji přes sýto, protože mango obsahuje taková vlákna, která by vám dělala neplechu ve zmrzlině. Přeliji do zmrzlinovače a nechám pracovat. 

Poté přendám do uzavíratelné nádoby a dám mrazit. Pokud nemáte zmzlinovač, dejte směs do mrazáku a po půl hodinách vždy zamíchejte (opakujte alespoň 5x).

úterý 18. července 2017

Rychlá banánová svačinka


Dnes přináším tip na rychlou a zdravou svačinku. Občas mě nudí, dát si jen tvaroh, ovoce nebo nějakou tyčinku. Tak jsem si řekla, že by to chtělo upgradeovat trošku výš a vykouzlit něco rychlého a zdravého. Řekla bych, že je to něco mezi Pribináčkem a Termixem.

Na jednu porci
  • půl kelímku Skyru - pro mě docela objev, znáte?
  • 2 lžíce tučného tvarohu
  • půl banánu
  • lžička holandského kakaa
Vše dám do vysoké nádoby a ponorným mixérem rozmixuji do hladké konzisence. Komu by to přišlo málo sladké, přidejte třeba med, či jiné oblíbené sladidlo. Přendejte do misky a ozdobte dle libosti a chuti. 


Já použila maliny, mandle, kokos a kakaové boby. Nechte vychladit v lednici nebo rovnou konzumujte:-)

pátek 14. července 2017

Nejlepší brownies s malinami



Měla jsem na ně chuť už strašně dlouho, sice tu recept na ně na blogu mám, ale tyhle jsou nejlepší. A když přidáte nějaké kyselé ovoce, uděláte ještě lépe. Já tentokrát přidala čerstvé maliny, podařilo se mi, je ulovit za pár šupů u nás v Liberci. Recept je jednoduchý a vcelku i rychlý.

Na jednu dortovou formu, 20cm:
  • 160g čokolády - použila jsem 52% kakaa 
  • 160g cukru krupice
  • 160 másla pokojové teploty
  • 2 velká vejce, nebo tři malá
  • 110g hladké mouky
  • 2 lžičky kakaa

Čokoládu si nechte roztopit ve vodní lázni a dejte vychladnout. Máslo pokojové teploty si dejte do robota společně s cukrem, nechte vyšlehat. Postupně přidávejte vejce, až se každé zapracuje. Pak kakao smíchané s moukou. Nechte šlehat do fakt nadýchané hmoty. Přidejte čokoládu a opět nechte šlehat tak dlouho, aby těsto bylo krásně nadýchané. Mohla bych se ujíst jen syrového těsta, jak je výborné. 



Přelijte do formy a posypte malinami, či jiným ovocem. Dejte do předem vyhřáté trouby na 180°C péct cca 22 min. Nechte vychladnout a podávejte:-)

pondělí 10. července 2017

Nejoblíbenější vafle


Poslední dobou jsem si oblíbila vafle, teda hlavně od té doby, co se mi nepovedly jogurtové lívance:-D Strašně se trhaly a nešly obrátit. Tak jsem vytáhla vaflovač a bylo rozhodnuto. Tady je můj nejoblíbenější recept na vafle, tak jej zkuste:-) Množství je trochu orientační, spíš přidávejte podle konzistence.

Na cca 6-7 kusů
  • 1 vejce
  • 1 šálek mletého kokosu
  • 1 šálek špaldové mouky
  • 2-3 lžíce jogurtu
  • voda či mléko na doředění
Všechny ingredience smíchejte v míse. Těsto by mělo být hustější. Pak už jen nalijte do vaflovače, na jednu vafli dávám zhruba 3 lžíce těsta. Vždy doprostřed té mřížky, těsto se pak hezky rozteče. Pečte do zezlátnutí. Podávejte s oblíbenou marmeládu, ovocem, či sirupem.

Moje vaflová sbírka:-)