Tímto recept bych asi podzim vzala za uzavřený, ač tu už jeden mrkvový dort mám, sepíšu vám i tenhle včerejší, protože je výborný. Takže neuděláte chybu ani s tímhle receptem, ani s tím starším.
Na velkou dortovou formu potřebujete:
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek špaldové hladké mouky
- necelý hrnek oleje
- 3 větší mrkve
- 1 lžičku skořice
- 1 lžičku perníkového koření
- špetku soli
- 1 prdopeč
- 1 hrnek pomletých ořechů (já měla mix)
- kůra z půlky citronu
krém:
- 1/2 kg tvarohu
- 50g másla
- 200g cream cheese
- cukr moučka - cca 5 lžic (ale dejte podle své chuti)
- citronová kůra z půlky citronu
- šťáva s celého citronu
Troubu si předehřejte na
180°C. Nejprve si vyšleháme vejce s cukrem do pěny a postupně pak
přidáváme všechny tekuté ingredience. Ve vedlejší míse si smícháme
všechny suché ingredience a obě směsi poté spojíme. Nakonec do těsta
přidáváme nastrouhanou mrkev. Hotové těsto
dáme do vymazané dortové formy a pečeme 35 min - kontrolujeme
píchnutím špejle.
Než nám pořádně vychladne korpus, připravte si krém. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, aby se dobře spojily. Takže máslo si vyšlehejte s cukrem a poté přidejte tvaroh a cream cheese, kůru a šťávu z citronu. Šlehejte dohladka a nechte ztuhnout v lednici.
Korpus si rozřízněte na tři části a postupně plňte krémem. Nechte si kus krému na potření celého dortu. Dort ozdobte nasucho opraženými mandlemi, či ovocem.
Ten je!
OdpovědětVymazatHned bych si dala.
Hezký večer ;)