Od té doby, co jsem dostala litinový hrnec, nevyzkoušela jsem jej na nic jiného, než na chleba. Cuketka nedávno zveřejnil video recept na nehnětený chléb. Zkusila jsem podle něj a povedl se na výbornou. A včera jsem zadělala na další, ale trošku jsem experimentovala s moukou, takže Vám můžu představit recept. Jo a chléb je teda výborný! Na kváskový snad dojde řada taky:-)
Na menší chléb:
- 350g pšeničné chlebové mouky (měla jsem nějkou směs na chleba, 900g/15Kč, mají jak v Kaufu, tak v Globusu)
- 150g žitné chlebové mouky (od Babičina volba)
- 430g vody
- 5g sušeného droždí
- 10g soli
Všechny ingredience si smícháme v míse, stačí opravdu jen smíchat vařečkou. Tak aby nezbylo suché mouky. Mísu jsem přikryla fresh folíí a dala jsem jej kynout na 13hodin při pokojové teplotě.
Cca 45 min před koncem kynutí jsem rozpálila troubu na 250°C a vložila jsem do něj litinový hrnec i s poklicí, aby se pořádně nahřál. Těsto jsem si "vylila" na pomučený vál. Je docela tekuté, tak dejte i mouku zvrchu a 4x jej přeložte. Zleva doprava, zprava doleva a to samé od shora dolů a nahoru. Pokud si nevíte rady, mrkněte na video.
Chléb přendejte do ošatky, do které jste si dali pomoučenou utěrku, přisypte i trochu krupice, či polenty. Vršek také popraště a nechte opět 2 hodiny kynout.
No a teď už zbývá se jen nespálit o hrnec a chléb vyklopit z ošatky do hrnce, přikrýt poklicí a péct 30 min. Poté sundejte poklici a dopékejte 15min, aby se vytvořila hezká kůrka. Nechte vychladnout na mřížce:-)
Je to pravdu jednoduchý postup, jen je potřeba čekat na kynutí. Nejlépe je zadělat těsto večer, a ráno péct. Pokud necháte kynout déle, nic se nestane.
3 komentáře:
Krásně jednoduchý recept. Myslíš, že půjde upéct i ve formě na chleba? Nemám ošatku a hrnec, tak jestli to mám vůbec zkoušet? Lenka
Popravde vubec nevim, ale nekde u Cuketky jsem cetla, ze chleba nevybehne, takze asi to moc nema smysl pect ve forme, ale nemam vyzkousene, tak ti nereknu.
Vypadá krásně! Kdybys někdy chtěla kvásek, mám zásobu - my si ujíždíme na žitném kváskovém :-)
Okomentovat