Zítra je to pěkné datum, 11.11., kdy se otevírají Svatomartinská vína, hoduje se u husičky a večer ke kávě či čaji si dáváte Martinské rohlíčky. Nikdy předtím jsem je nedělala, ale když jsem viděla recept u Cuketky, řekla jsem si, že je musím zkusit. A vlastně máslo taky zlevnilo, takže dobrý:-D Udělala jsem z poloviční dávky, než udává Cuketka a místo náplně z ořechů jsem použila povidla, ty mám radši a Kubovi je to jedno:-))
Na 12 ks rohlíčků
- 125g másla
- 2 žloutky
- 225g hladké mouky
- 80ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 lžíce moučkového cukru
náplň:
- 4-5 lžic povidel
- mleté ořechy/perník na strouhání
Všechny suroviny si připravíme alespoň 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Poté je dáme postupně do mísy a zpracujeme v hladké a nelepivé těsto. Zabalíme do potrav. fólie a necháme odpočinout alespoň 30 minut v lednici. Mezitím si rozpálíme troubu na 180°C.
Náplň připravíme jednoduše. Povidla smícháme s nastrouhaným perníkem, či mletými ořechy, aby nebyla tekutá a z rohlíčků nám nevytekla.
Těsto rozdělíme na půlky a každou si vyválíme na pomoučeném válu na kruh, velikost těsta cca 3 mm. Rozdělíme na 6 stejných trojúhelníků. Strany vždy pomažeme bílkem, který nám zbyl a dáme náplň. Dejte přiměřeně, aby vám to nikde nekoukalo. Zarolujeme a dáme na pečící papír. (Jak správně rolovat máte u Cuketky na videu, tak mrkněte tam)
Před pečením pomažeme zbylým bílkem a dáme péct na cca 15-20min dozlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Musím říct, že ta vůně při pečení byla božská a chuť výborná. Zkusíte je?
Žádné komentáře:
Okomentovat