středa 14. února 2018

Valentýnské věnečky z odpalovaného těsta

Tak, nejenže je dneska venku krásně, ale také tu máme svatého Valentýna. Vím, že někteří tento svátek neslaví, ale proč si neupéct dnes něco dobrého a potěšit tak svoji drahou polovičku. Těsto je opravdu jednoduché, ač se nezdá a krém si můžete připravit Váš oblíbený.

Na cca 18 ks věnečků:
  • 50 g oleje  
  • 150 ml vody
  • trochu soli
  • 125 g hladké mouky
  • 3 vejce 
Vodu a olej si dejte do hrnce a přiveďte k varu. Poté přisypte mouku s troškou soli a míchejte. Vznikne vám takový knedlík, který se začne přichytávat na dno hrnce. Takhle je to správně a těsto se "odpaluje." Převalujte ještě cca 3 minuty. 

Vypněte sporák a přendejte těsto do mísy, ve které to pak budete šlehat společně s vejci. Nechte úplně vychladnout. Přidejte všechna vejce, nasaďte balónovou metlu a šlehejte dobrých pět minut, než se vejce zcela zaparcují. Vznikne hladší a lepivé těsto. 

Přendejte jej do zdobícího sáčku a stříkejte na pečící papír - tvar nechám na Vás. Troubu předehřejte na 180°C a šoupněte věnečky na cca 35 minut. Pozor, troubu za celou dobu neotvírejte. Hotové věnečky ještě teplé rozkrojíme a necháme vychladnout, až pak plníme.

krém:
  • 250g mascarpone
  • 200ml šlehačky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • ovoce na ozdobení


Mascarpone společně s cukrem a šlehačkou vyšlehejte dohladka. Nechte vychladit v lednici a poté plňte zdobícím sáčkem do věnečků. Ozdobte ovocem. Nakonec poprašte moučkovým cukrem. Skladujte v lednici, maximálně však jeden den.

Žádné komentáře: