úterý 13. března 2018

Květákový nákyp


Při plánování jídel se snažím zařadit i jídla, která jsem třeba ještě nevařila. Květák jsme měli už na několik způsobů jako placky, obalovaný, vařený anebo i jako polévku...tentokrát padl nápad na takový nákyp. Je to fakt dobrota a myslím, že i vcelku dost rychlá a ještě chutná.


Na jednu zapékací mísu:
  • 1 květák
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • půl hrnku mléka/smetany
  • cca 150g nastrouhaného sýra - ementál, čedar - co máte rádi
  • olej a strouhanka na vysypání 
  • muškátový oříšek - špetka

Květák si oberte na růžičky a dejte vařit do osolené vody doměkka. Když ho rozvaříte, nebude to úplně tak vadit. Poté sceďte a rozmačkejte hnětačem na brambory. Neudělejte ale kaši, spíše hrubší konzistence. 

Nechte trochu vychladnout a poté přidejte vejce, sýr, mléko či smetanu - zamíchejte. Dochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Dejte do vymazané a vysypané formy a pečte přibližně 20-30 min na 180°C dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší.

1 komentář:

Mlsy od Lucy řekl(a)...

Děkuji za moc dobrý, super rychlý a jednoduchý recept :) navíc jsem se i zbavila lednicových a mrazákových zásob :)